Nieuws Mechelen Agilitas uitgeroepen tot veiligste uitzendbedrijf

Agilitas uitgeroepen tot veiligste uitzendbedrijf

Filip De Pooter

Agilitas uitgeroepen tot veiligste uitzendbedrijf

MECHELEN –  Voor het eerst heeft koepelorganisatie Preventie en Interim een rangschikking opgesteld van de veiligste uitzendbedrijven in België. Daarin staat Agilitas, dat ook een vestiging in Mechelen heeft, op nummer één. Het uitzendbureau scoort zowel qua frequentie als qua ernst van de arbeidsongevallen bij uitzendkrachten het best van de tien grootste uitzendkantoren van België.

De erkenning als veiligste uitzendbedrijf van het land is voor Agilitas een extra troef om nieuwe uitzendkrachten te vinden in een steeds krapper wordende arbeidsmarkt. “De krapte dreigt groter te worden met het aanhoudende tekort aan arbeidsartsen om gezondheidschecks van uitzendkrachten af te nemen,” zegt Agilitas.

Preventie en Interim, de centrale preventiedienst voor de uitzendsector, vraagt elk jaar al haar leden naar de frequentie en de ernst van arbeidsongevallen bij de uitzendkrachten. Voor het eerst publiceert Preventie en Interim niet alleen een gemiddelde, maar krijgen de 10 grootste uitzendbedrijven ook zicht op hun individuele rangschikking in de lijst. Agilitas staat voor beide parameters op de eerste plaats, zowel wat betreft ernst van de arbeidsongevallen als wat betreft de frequentie ervan. En zowel voor hoofd- als handenarbeid.

“Elk arbeidsongeval is er één te veel en elk ongeval is een leerkans. Dat zijn de uitgangspunten van ons veiligheids- en welzijnsbeleid. Vooraleer een medewerker start bij een klant, overlopen we zowel met de klant als met de medewerker een werkpostfiche, waarin veiligheid een prominente plaats heeft. En na elk ongeval, gaan we samen met onze klant rond de tafel om te bespreken wat we kunnen doen om een nieuw ongeval te vermijden”,  zegt Filip De Pooter, managing director van Agilitas.

Een doorgedreven veiligheidsbeleid voor uitzendkrachten wordt een sterke troef in de uitzendsector. De doorgaans hoge kost van een arbeidsongeval maakt dat het voor bedrijven loont om te investeren in veiligheid, ook als het om tijdelijke arbeidskrachten gaat. Het volgende arbeidsongeval kan immers zowel een vaste medewerker als een uitzendkracht overkomen en elk ongeval komt met een serieus kostenplaatje. Bedragen tot 200 000 euro zijn geen uitzondering.

Als een bedrijf vandaag de vraag stelt om een uitzendkracht te engageren, kan het voor profielen zoals heftruckchauffeurs tot drie weken duren vooraleer onze uitzendkracht op de werkvloer echt aan de slag kan. Willen we in tijden van krapte inspelen op een sterke vraag naar specifieke profielen, dan moeten de zogenaamde gezondheidsbeoordelingen sneller en efficiënter. Ze zijn absoluut noodzakelijk, we stellen het nut niet in vraag, maar door een tekort aan artsen loopt de wachttijd op. Dat heeft onvermijdelijk een effect. Op de productie, op de veiligheid, op de werktijden. Een stuk van de oplossing kan liggen in werken met vragenlijsten, of meer digitale consultaties, zoals tijdens de pandemie, of verpleegkundigen die artsen werk uit handen kunnen nemen. Zo kunnen uitzendkrachten sneller ingeschakeld worden, zonder in te boeten op veiligheid” besluit Els Roels, preventieadviseur bij Agilitas.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.