Nieuws Mechelen Buurtbewoners klagen over geluidsoverlast van logistiek bedrijf

Buurtbewoners klagen over geluidsoverlast van logistiek bedrijf

Buurtbewoners klagen over geluidsoverlast van logistiek bedrijf

WILLEBROEK – Een dertigtal bewoners uit de wijk Geerhoek in Blaasveld (Willebroek), die grenst aan het business park De Hulst, heeft al sinds september te kampen met geluidsoverlast van logistiek bedrijf Kuehne + Nagel. Een onafhankelijke expert kwam geluidsmetingen doen die aantonen dat de normen zwaar overschreden worden en de politie deed al tientallen vaststellingen. Na vier maanden is voor burgemeester Eddy Bevers (N-VA) is de maat vol.

Tientallen bewoners van de wijk Geerhoek hebben dagelijks last van lawaaierige koelgroepen en af- en aanrijdende koelvrachtwagens van het logistiek bedrijf Kuehne+Nagel. “Het begon in september toen het bedrijf zijn koelgroepen uitbreidde. Vanaf dan is de geluidsoverlast exponentieel gestegen”, legt buurtbewoner Lode Snackaert uit.

Geluidsmetingen
Op vraag van het gemeentebestuur werden geluidsmetingen uitgevoerd in de buurt. De conclusie van de onafhankelijke expert is vernietigend voor het bedrijf. ‘De overschrijdingen zijn dermate significant dat enkel zeer drastische ingrepen denkbaar zijn teneinde de situatie aanzienlijk te verbeteren’, staat er letterlijk in het rapport. De expert adviseert een heroriëntering van de laad- en loskades, het plaatsen van een hoog geluidsscherm langs de perceelgrens en het afschermen van de koelgroepen.

Onder meer op basis van dit rapport vorderde burgemeester Bevers half december een bestuurlijk besluit waarbij het bedrijf wordt verplicht om na 19 uur geen gebruik meer te maken van de loskades langs de wijk Geerhoek. Jammer genoeg zorgt dat enkele voor een verplaatsing van het probleem want het geluid weerkaatst nu op de muren van een naastliggend bedrijf.

 

Buurtbewoners Lode, Tom en Roselien

Geen vergunning
Volgens de buurtbewoners mag er zelfs geen logistieke activiteit zijn in gebouwen die grenzen aan een woonwijk. “Dat staat zo in het PRUP (Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan) en dus had het bedrijf nooit een vergunning mogen krijgen. Ook de koelgroepen die geplaatst werden hebben een milieuvergunning klasse 2 nodig. Die is er niet, ook al draaien de koelgroepen al vier maanden. Volgens mijn laatste informatie zou de aanvraag nu wel lopende zijn. Hoe dan ook, de situatie blijft hetzelfde voor ons. Ook de initiatieven van de gemeente brengen voorlopig niet veel zoden aan de dijk en het bedrijf zelf wil al helemaal niets doen met de aanbevelingen van de expert.”

Burgemeester is het beu
Burgemeester Eddy Bevers is duidelijk. “Procedures moeten gevolgd worden. Ondanks het bestuurlijk besluit dat ik uitvaardigde blijft de overlast duren. Later deze week is er een hoorzitting met het bedrijf waar we zullen luisteren naar hun uitleg. In functie van de uitkomst van dat overleg kunnen we eventueel bijkomende maatregelen nemen. Feit is dat dit al veel te lang duurt. Voor mij is de maat vol. Het is ongezien hoe een bedrijf als dit omgaat met de buurtbewoners.”

Reactie Kuehne+Nagel
Volgens communicatieverantwoordelijke Elise Stynen van Kuehne+Nagel heeft het bedrijf in het kader van de geluidshinder al verschillende maatregelen genomen. “We trachten de geluidshinder te beperken, ook nadat de geluidsmetingen werden uitgevoerd. We wensen ook mee te geven dat de activiteiten op deze site slechts zeer tijdelijk van aard zijn en binnen afzienbare tijd geen verderzetting zullen kennen. We zoeken momenteel verder naar oplossingen om de hinder verder te beperken en op deze manier de bevoorrading voor onze klanten niet abrupt te moeten onderbreken. We blijven eveneens bereid om in overleg met de gemeente Willebroek verder te kijken naar oplossingen.”

Reageer op dit bericht

Reacties

Stefaan C. 2022-01-07 16:02:43

Daar heb ik ook last mee , als mijn viercilinder lucht pomp start maakt die ook lawaai ondanks het 1500 rpm zijn. Mijn plasma snijder maakt een sterk tsjirpend geluid en als de generator start denken de buren dat het een propeller vliegtuig is. Maar ik heb wel maatregelen genomen, de generator staat in zijn eigen lokaal. de plasma snijder tussen akoestische schotten en de lucht compressor staat op een verende plaat in zijn eigen lokaal waardoor wandgeluiden veel minder zijn.

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.