Nieuws Mechelen Energiecoöperatie Klimaan verwelkomt duizendste investeerder: “Met extra kapitaal kunnen we grote zonneprojecten realiseren”

Energiecoöperatie Klimaan verwelkomt duizendste investeerder: “Met extra kapitaal kunnen we grote zonneprojecten realiseren”

Energiecoöperatie Klimaan verwelkomt duizendste investeerder: “Met extra kapitaal kunnen we grote zonneprojecten realiseren”

MECHELEN – De Mechelse energiecoöperatie Klimaan verwelkomde recent haar duizendste investeerder. Die kwam er na een kapitaaloproep waarmee de coöperatie drie grote zonneprojecten wil financieren. Lies mag zich de duizendste investeerder noemen en kreeg van de initiatiefnemers van Klimaan een dekentje als attentie.

Klimaan werd in 2019 opgericht door tien geëngageerde burgers. Het waren meteen ook de tien eerste coöperanten. Zoals elke energiecoöperatie rekent ook Klimaan cvso op de financiële inbreng van betrokken burgers. Op die manier kunnen ze het nodige kapitaal verzamelen om projecten te realiseren. Wie aandelen koopt, wordt coöperant, krijgt een jaarlijks dividend en inspraak in de koers die de energiecoöperatie vaart. In zo’n drie jaar kwamen er duizend coöperanten bij.

Lies uit Mechelen is de duizendste investeerder die zich liet overtuigen en dus officieel de 1.010e coöperant van Klimaan. Ze tekende in voor enkele aandelen van 100 euro. “Ik leerde de coöperatie kennen via het adviesproject Zonnewijzer”, zegt ze. “Daardoor kocht ik zelf zonnepanelen aan. Toen ik las dat Klimaan een grote kapitaaloproep lanceerde, twijfelde ik niet. Ik was al een tijdje op zoek naar een zinvol initiatief dat concreet iets doet om de energietransitie een duwtje in de rug te geven.”

Zonneprojecten

Met de kapitaaloproep wil Klimaan drie grote zonneprojecten realiseren. Zo werken ze samen met de Vlaamse overheid en de stad om de sociale woningen in de wijk Otterbeek te voorzien van zonnepanelen. In Keerbergen krijgen vijf publieke daken, zoals het gemeentehuis en gemeenschapscentrum den Bussel, dan weer in totaal duizend zonnepanelen. Tot slot wordt er ook een project uitgewerkt bij een Mechelse school.

Als 1.010e coöperant ontving Lies een warm dekentje van Klimaan. “Maar we zijn al onze coöperanten dankbaar”, zegt projectcoördinator Tim Hermans. “Zij maken het mogelijk om onze projecten uit te voeren. Met hun inbreng investeren ze heel concreet in een betere toekomst. We roepen dan ook zo veel mogelijk mensen op om ook coöperant te worden. Zo kunnen we binnenkort misschien wel onze tweeduizendste investeerder verwelkomen.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.