Nieuws Mechelen Hoe zit het met een verplichte corona-vaccinatie voor werknemers?

Hoe zit het met een verplichte corona-vaccinatie voor werknemers?

Hoe zit het met een verplichte corona-vaccinatie voor werknemers?

MECHELEN – HEIST-OP-DEN-BERG – LIER – BORNEM – Hoe zit het nu in België met die verplichte corona-vaccinatie voor je werknemers? Kan je jouw werknemers verplichten om zich te laten vaccineren? En kan je als werknemer een vaccinatie eisen via jouw werkgever? Pascal Meyns, Safety Manager bij Randstad, schept klaarheid in alle geruchten die de jongste weken de ronde doen.

Nee, je kan als werkgever vaccinatie niet verplichten of controleren

De wetgeving laat er geen twijfel over bestaan. Op vandaag kan je als werkgever niet eisen van een werknemer dat hij of zij gevaccineerd wordt. Je mag het dan ook niet controleren. Dit kan alleen als de wetgeving aangepast zou worden voor bepaalde functies. Bijvoorbeeld die functies waar er een verhoogd risico bestaat voor de werknemer. Dergelijke wetgeving bestaat bijvoorbeeld wel al voor Hepatitis B bij verpleegsters of Hepatitis A bij rioolwerkers. Hier is een duidelijke link tussen de functie en een verhoogde blootstelling aan bepaalde virussen. Dat verband werd in wetgeving verankerd.

Nee, je kan als werknemer op vandaag geen vaccinatie eisen via jouw werkgever 

Om als werknemer een afdwingbaar recht te hebben op een vaccinatie via jouw werkgever, moeten een aantal voorwaarden vervuld zijn. De risicoanalyse (met medewerking van de arbeidsgeneesheer) moet aantonen dat er een verhoogd risico bestaat op de werkplek. Het volstaat niet om een ‘normaal besmettingsrisico’ te lopen dat vergelijkbaar is met het risico op besmetting dat je ook in jouw privéleven loopt.  Daarom krijg je dus als boekhouder geen verplichte inenting hepatitis B, bijvoorbeeld.

Ja, het weigeren van vaccinatie kan gevolgen hebben

Ben je werknemer en ben je niet van plan je te laten vaccineren? Juich dan niet te vroeg. Van zodra iedereen de kans heeft gekregen om zich te laten vaccineren, kan het zijn dat je voor bepaalde verplaatsingen (bv. het vliegtuig nemen) of bepaalde omgevingen (bv. festivals, luchthavens) zal moeten aantonen dat je gevaccineerd bent. De geesten en wetgeving evolueren in die richting en er zijn internationaal al precedenten.

Je denkt misschien meteen aan de impact op vakanties in het buitenland en het bijwonen van festivals of reservaties in hotels. Maar het kan ook professionele gevolgen hebben. Als je bijvoorbeeld vaak naar het buitenland moet voor jouw werk. Of als je op bepaalde plaatsen zoals luchthavens, concertgebouwen of hospitalen aan de slag gaat.

Conclusie: zelfs als je denkt dat je sterk genoeg bent om het virus aan te kunnen, help je je zwakkere medemens door je te vaccineren. Pas als we collectief safe zitten, kunnen we terug leven als nooit tevoren.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.