Nieuws Mechelen Kritiek op 2,2 miljoen euro vertrekpremie voor topman Galapagos: “Toch is dit niet uitzonderlijk”

Kritiek op 2,2 miljoen euro vertrekpremie voor topman Galapagos: “Toch is dit niet uitzonderlijk”

Foto Kris Van Exel

Kritiek op 2,2 miljoen euro vertrekpremie voor topman Galapagos: “Toch is dit niet uitzonderlijk”

MECHELEN – De vertrekpremie van 2,2 miljoen euro die de stichter en CEO van het Mechelse biotechbedrijf Galapagos meekrijgt, valt slecht bij sommige beleggers. Niet het minst omdat het aandeel de voorbije jaren onder leiding van Onno van de Stolpe flinke klappen heeft gekregen. “Maar als je bedenkt dat het bedrijf nog altijd meer dan 4 miljard euro waard is, is zo’n vertrekpremie niet uitzonderlijk”, zegt beursspecialist Tom Simonts van KBC.

Onno van de Stolpe (62) heeft afscheid genomen van zijn Galapagos, het beursgenoteerde biotechbedrijf dat hij in 1999 uit de grond stampte. De Nederlandse moleculaire bioloog had grote ambities voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en liet niet na dat met luide stem te verkondigen. Beleggers volgden hem in zijn enthousiasme.

Maar de voorbije jaren volgde de ontnuchtering. Waar het aandeel in februari 2020 de kaap van 250 euro had bereikt, is het ruim twee jaar later zo’n 60 euro waard. De hoofdreden voor die spectaculaire beursval: het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA weigerde de reumapil van Galapagos goed te keuren. Jyseleca wordt vandaag in veertien Europese landen voorgeschreven en terugbetaald door de ziekteverzekering, maar de belangrijke Amerikaanse markt blijft tot nu onbereikbaar. De ontwikkeling van een ander veelbelovend medicijn brak Galapagos voortijdig af nadat er zware – zelfs dodelijke – bijwerkingen waren vastgesteld.

“Schandalige” premie

Die tegenslagen hebben veel beleggers niet verteerd. Want nu Onno van de Stolpe afzwaait, komt er kritiek op zijn vertrekpremie van 2,2 miljoen euro, zo berichtte De Tijd dinsdag. De Nederlandse beleggersvereniging VEB spreekt van een “schandalige” premie. “De grootse plannen van Galapagos zijn mislukt. Dat kan gebeuren. Maar daar past deze vertrekregeling niet bij”, liet VEB-hoofdeconoom Jasper Jansen optekenen in Het Financieele Dagblad.

2,2 miljoen euro is voor de meeste mensen een onbereikbaar bedrag, maar toch moeten we deze premie juist kaderen, zegt beursspecialist Tom Simonts van KBC Securities. “Galapagos is nog altijd meer dan 4 miljard euro waard. Dan is 2,2 miljoen zeker niet zo uitzonderlijk in verhouding tot die beurswaarde. Van de Stolpe heeft misschien niet gerealiseerd wat hij wilde voor zijn bedrijf, maar het is niet zo dat hij zwaar in de fout is gegaan of heeft gesjoemeld. Hij is wel wat te enthousiast geweest, met uitspraken als ‘een aandeel voor de goede huisvader’. Als je dan de recente beurskoers ziet, pikt dat natuurlijk bij beleggers.”

Bart Goemaere, hoofdredacteur van het magazine Beurstips, deelt die mening. “Onno van de Stolpe heeft op de juiste momenten de juiste dingen gedaan. Zo kon hij veel geld ophalen voor zijn bedrijf. Oké, niet alles is gelukt. Ik begrijp de onvrede van sommige beleggers. Maar ik vind het onterecht om hem nu te bekritiseren op zijn vertrekpremie, die zeker niet overdreven is. Hij heeft tenslotte een groot deel van zijn leven aan het bedrijf gewijd.”

Miljoenenloon normaal voor CEO

Internationaal gezien is de vertrekpremie zelfs aan de lage kant voor een CEO, meent Simonts. “Puur dat bedrag zegt ook niet alles. Topmensen worden vaak variabel vergoed, zoals met aandelen. Stevige vertrekvergoedingen maken ook gewoon deel uit van de onderhandelingen om talentvolle bestuurders aan te kunnen trekken.”

De premie voor Onno van de Stolpe ligt in lijn met zijn jaarlijkse totale remuneratie van 2,4 miljoen euro (vast salaris en variabele verloningen samen). Ook dat is niet exuberant in vergelijking met zijn collega’s. Michel Doukeris, CEO van AB Inbev, mocht vorig jaar in totaal op 8,38 miljoen euro rekenen. Voor toenmalig Umicore-CEO Marc Grynberg ging het om 4,3 miljoen euro, KBC-baas Johan Thijs mocht 2,4 miljoen euro bijschrijven en Jef Colruyt verdiende 1,46 miljoen euro. De gemiddelde CEO van de grootste beursgenoteerde bedrijven van ons land (Bel20) ontving in 2020 het mediaanloon van 2,17 miljoen euro, zo becijferde PVDA onlangs op basis van de recentste jaarrekeningen.

Kempenaar geeft Galapagos hoop

Vandaag stelt Galapagos 480 mensen tewerk in België. Sinds 1 april is Kempenaar Paul Stoffels er CEO. De Rijkevorselnaar stond jarenlang aan het hoofd van de onderzoeksafdeling van de Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson, na een eerdere passage bij dochterbedrijf Janssen Pharmaceutica in Beerse.
Het nieuws over zijn aantreden bij Galapagos leidde in januari meteen tot een stijging van de beurskoers van 47 naar 57 euro in één dag. Ook nu is het optimisme nog niet weg. KBC Securities raadt beleggers aan om het aandeel nog niet te verkopen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.