plopsa

Plopsa trekt aanvraag voor Mechels waterpretpark en stedelijk zwembad voorlopig in: “Maar we geven nog niet op”

MECHELEN - Plopsa Group trekt voorlopig zijn aanvraag in voor de bouw van een waterpretpark en een nieuw stedelijk zwembad in Mechelen. Wanneer er een nieuwe komt, is nog niet uitgemaakt. “Maar we geven nog niet op, stoppen staat niet in mijn woordenboek”, reageert CEO Steve Van den Kerkhof. Aanleiding voor de intrekking is een tweede ongunstig advies van de Provinciale Omgevingsvergunningscommissie.

Al sinds 2017 heeft Plopsa Group plannen om op de site van Technopolis een waterpretpark van Plopsaqua te bouwen. Vanaf het begin is er ook protest tegen het project, aangevoerd door Groen Buffer Mechelen-Zuid. Dat actiecomité ijvert voor het integraal behoud van het Zennebeemdenbos. Uiteindelijk diende de groep pas dit voorjaar een aanvraag in voor een omgevingsvergunning om tegen de jaarwisseling 2024-2025 de derde Plopsaqua van ons land te openen. Samen met Zennebad, een nieuwbouw om het verouderde stedelijk zwembad Geerdegemvaart te vervangen, is daar een investering van 50 miljoen euro mee gemoeid.

“100% op punt zetten”

Alleen is het de vraag of het complex er snel zal komen. Sowieso loopt het project andermaal enkele maanden vertraging op. “In 22 jaar tijd is dit een van onze best voorbereide dossiers ooit, maar we trekken onze aanvraag in om echt alles 100% op punt te zetten”, zegt Van den Kerkhof. Deze zomer beoordeelde de Provinciale Omgevingsvergunningscommissie (POVC) het dossier een eerste keer ongunstig. Plopsa Group diende daarop een gewijzigde aanvraag in, maar ook die heeft een ongunstig advies gekregen.

“Het gaat voor mij ditmaal vooral om kleine opmerkingen die we in orde moeten brengen voor de Vlarem-wetgeving. Moet we ergens een tussenmuur zetten als er bepaalde stoffen naast elkaar staan, of niet? En moeten we een of twee EHBO-lokalen hebben? Daarom trekken wij onze aanvraag even in. Over andere opmerkingen willen met een aantal mensen in gesprek gaan en ik wil ook nog een aantal experten horen”, vertelt Steve Van den Kerkhof.

 

Een impressie van de nieuwbouw in Mechelen, met naast Plopsaqau ook ruimte voor Zennebad Mechelen. — © Plopsa Group

Bij Groene Buffer zijn ze niet verrast over het tweede negatief advies op rij. “Wij wisten dat de provincie en het Agentschap Natuur en Bos bij hun standpunt gingen blijven. Met onze bezwaren is zelfs nog niet gebeurd, maar ANB geeft duidelijk aan dat Plopsa de waarde van de natuur verkeerd inschat en dat zo’n project aan het Zennebeemdenbos niet kan. Dat is voor het belangrijkste”, zegt Jan De Coster.

Normaal moest het stadsbestuur zich woensdag uitspreken over de aanvraag voor een omgevingsvergunning. “Dat de aanvraag is ingetrokken, is fantastisch goed nieuws. Ik vermoed dat we nu minstens een halfjaar tot een jaar safe zitten. Ik heb wel het gevoel dat de CEO van Plopsa enorm veel druk probeert te zetten op overheidsinstanties”, vertelt De Coster.

“In Vlaanderen eerder wat tegenwind”

Een timing voor een nieuwe aanvraag heeft Plopsa Group nog niet. “Die hangt af van enkele andere projecten voor waterpretparken die we hebben lopen”, stelt de CEO. Onder andere in Duitsland en in de Poolse hoofdstad Warschau heeft Plopsa enkele nieuwe projecten in voorbereiding. Wordt het project in Mechelen daardoor op de lange baan geschoven? “We geven nog niet op, stoppen staat niet in mijn woordenboek. Alleen stel ik vast dat we in andere landen vaak een duwtje in de rug krijgen, terwijl we in Vlaanderen eerder wat tegenwind ervaren. Niemand durft op tafel kloppen. Het wordt hier almaar moeilijker om aan vergunningen te komen”, zegt Van den Kerkhof.

“Het wordt hier almaar moeilijker om aan vergunningen te komen”, zegt Steve Van den Kerkhof, CEO van Plopsa Group. — © ISOPIX

Hij maakt ook de vergelijking met het waterpretpark in Landen-Hannuit op Waals grondgebied. “Dat project is in dezelfde periode opgestart als dat in Mechelen. Daar hebben wij ondertussen al een half miljoen bezoekers verwelkomd. Als we groen licht krijgen, hebben we voor een project als Plopsaqua Mechelen drie maanden nodig om alles voor te bereiden en nog eens twee jaar om het te bouwen”, legt de CEO uit.

De actievoerders willen zich de komende maanden focussen op het nieuw gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan dat in de maak is. “Dat wordt eigenlijk geschreven op maat van Plopsa. Dat is ons volgende actiepunt”, zegt Jan De Coster.