Nieuws Mechelen Tewerkstelling bij KMO’s herstelt zich

Tewerkstelling bij KMO’s herstelt zich

Tewerkstelling bij KMO’s herstelt zich

MECHELEN – Na een slechte start van 2021 voor de KMO’s was er eind maart terug een licht herstel ten opzichte van december 2020. De jobgroei is wel minder dan de helft dan die in het eerste kwartaal van vorig jaar. Deze inzichten komen uit de longitudinale analyse van SD Worx van de cijfers van meer dan 21.000 kmo-werkgevers met 320.000 werknemers over de laatste 2 jaar in de privé in België.

Kmo’s (tot 250 werknemers) vertonen een licht positieve jobaangroei in het eerste kwartaal, vooral in Vlaanderen (+0,24%). Jobs houden ook stand in Brussel; alleen in Wallonië is er een licht negatieve tendens bij de kmo’s.
De jobaangroei bij bestaande kmo-werkgevers in Q1 2021 is minder sterk dan in het eerste kwartaal 2020 (+0,39%). Dit is echter beter dan bij de grote bedrijven die nu een daling kennen (-0,09%); vorig jaar was daar in Q1 nog een jobaangroei (+0,18%).
In januari 2021 kreeg 15,26% van de kmo’s te maken met contractbeëindigingen; in februari en maart daalt dit tot één op de tien kmo’s.
Eind maart 2021 zien we voor het eerst opnieuw meer werkgevers rekruteren dan in 2020, al zitten we nog niet op het niveau van 2019. Het is voor het eerst dat het percentage kmo’s dat rekruteert opnieuw groter is (12,59%) dan het percentage dat ontslaat (10,34%). Dit was geleden van juni en juli 2020.

“Het is vooral dankzij de dalende trend in ontslagen dat februari en maart een positief saldo opleveren. De negatieve trend van hogere ontslagen in 2020 leek even gestopt in november en december. Maar in januari 2021 waren er meer kmo’s die mensen moeten ontslaan en minder die aanwerven. In maart is dit gelukkig terug omgekeerd“, stelt Annelies Rottiers, verantwoordelijke kmo-consultancy van SD Worx.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Bornem
Bornem

Syneton overgenomen door Visma

BORNEM – Syneton, de Belgische marktleider op het gebied van kantoorbeheer voor accountants, wordt overgenomen door Visma, Europees leider in… Lees meer

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.