Nieuws Mechelen Voka Mechelen-Kempen ziet lichte daling in aantal nieuwe starters: “De hoge loon- en energiekosten drukken hun stempel”

Voka Mechelen-Kempen ziet lichte daling in aantal nieuwe starters: “De hoge loon- en energiekosten drukken hun stempel”

Tom Laveren

Voka Mechelen-Kempen ziet lichte daling in aantal nieuwe starters: “De hoge loon- en energiekosten drukken hun stempel”

MECHELEN – In vijf jaar tijd hebben startende ondernemers in Mechelen en Kempen 8.681 jobs gecreeërd. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van Voka Mechelen-Kempen. De nieuwe ondernemingen zijn ook robuust. Zeven op de tien ondernemingen die 5 jaar geleden zijn opgestart, zijn vandaag nog actief. “Voor het eerst in 10 jaar tijd stopt de groei van nieuwe starters wel. Voor 2022 zal er in onze regio een terugval zijn van zo’n 10 procent. De hoge loon- en energiekosten drukken hun stempel”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

Dit jaar zijn er – tot begin december – 7.459 nieuwe ondernemingen bijgekomen: 3.271 in het arrondissement Mechelen, 4.188 in het arrondissement Turnhout. Tegen eind december van 2022 zullen we ongeveer aan 8.100 nieuwe zaken komen. Dat is zo’n 10 procent minder dan de 9.037 starters in heel 2021.

“Hoogste loonkosten in bijna 50 jaar”

​”Voor het eerst in 10 jaar tijd stopt de onafgebroken groei. Wie dit jaar een zaak wilde opstarten, is extra drempels tegengekomen. We zitten met de hoogste loonkosten in bijna 50 jaar”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. “En de energiekosten waren ook ongezien. Toch zetten elke dag in de regio Mechelen-Kempen nog gemiddeld 22 mensen de stap en willen ze op eigen benen staan. Dat moeten we blijven aanmoedigen. Want al die nieuwe ondernemingen zorgen voor jobs. Heel specifiek: voor de regio Mechelen-Kempen zijn er door die starters bijna 8.700 jobs bijgekomen in 5 jaar tijd.”

“Als Voka-Kamer zetten we met ons Bryo-traject volop in op de betere begeleiding van al die starters. We brengen hen in contact met andere ondernemers die weten tegen welke obstakels je kan aanlopen. Ook dat draagt bij tot de grotere overlevingskansen van de nieuwe bedrijven”, zegt Laveren.

Die inspanningen lonen. Zeven op de tien ondernemingen die 5 jaar geleden zijn opgestart in de regio Mechelen-Kempen, zijn nog altijd actief. De ondernemingen worden dus robuuster. De overlevingskans neemt toe richting 2022, omdat de bedrijven minder lang bestaan en de kans op een faillissement kleiner is.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.