Anneke Vandenbossche houdt pleidooi voor remote consultants

001anneke

Anneke Vandenbossche is een ervaren coach die bedrijven begeleidt bij veranderingstrajecten en onder meer al opdrachten uitvoerde voor B-Post, De Lijn en Touring.  “Mijn coaching is onder meer gericht op het beter doen samenwerken van verschillende generaties, op inspirerend leiderschap en op menselijk management”, zegt ze. “Ik ben ook een fervente voorstander van de theorie van Frederic Laloux rond "reinventing organizations", en ik wil zijn filosofie meer en meer toepassen bij verschillende organisaties.”

In 2015 wil ze via haar bedrijf Orkacoaching vanuit Zulte een wereldwijde talentpool runnen. “Hoe meer ik er de jongste maanden over nadacht, hoe sterker het tot me doordrong dat we met zijn allen eigenlijk  toch nogal contradictorisch bezig zijn en enorm veel tijd en energie verliezen met zaken die totaal nutteloos zijn”, zegt ze. “We haasten ons van file naar file en worden bloednverveus van de angst om te laat te komen, terwijl we perfect efficiënt al ons werk vanop afstand kunnen doen. Vandaar dat ik beslist heb om in 2015 eigenlijk niet meer de deur uit te komen om te werken. Of toch op zijn minst om alleen nog de deur uit te komen en me op de weg te begeven op uren dat er heel weinig kans is op files. Ik wil even veel of nog meer verdienen dan ik tot nu toe gedaan heb, maar dan zonder vast te zitten in het verkeer. En ik ben er ook van overtuigd dat het kan. Met mijn specifieke talenten en ervaringen kan ik perfect tijdelijke managementopdrachten en coachingtaken uitvoeren, zonder dat ik daaroor ook fysiek in een bedrijf aanwezig moet zijn.”

Anneke Vandenbossche heeft haar redenering zelfs nog verder doorgetrokken. “Meer dan ooit zullen bedrijven die de moeilijke economische tijden willen overleven het verschil moeten maken met hun mensen”, zegt ze daarover. “Dat roepen we allemaal al een hele tijd, maar toch zoeken we die mensen en supertalenten dicht bij de deur. Nochtans is het best mogelijk dat een bepaalde opdracht bij bedrijf X uit Lokeren het best kan worden gedaan door een mevrouw die in pakweg Sankt-Gallen woont en dat onderneming Y uit Zelzate net de talenten nodig heeft van meneer Z uit Montpellier. Ik wil daarom de beste talenten ter wereld uit mijn vakgebied van generatiecoaching en verandermanagement in een pool bijeenbrengen, die ik vanuit mijn woningkantoor in Zulte wil coördineren.”

Gaat Anneke Vandenbossche daarmee niet in tegen alweer een nieuwe trend, namelijk die van de vermenselijking van de digitalisering zoals die door Steven Van Bellegehem is beschreven in zijn laatste boek “When digital becomes human” ?  “Neen hoor”, lacht ze. “Ik weet ook wel dat menselijk contact erg belangrijk blijft voor het vertrouwen. Precies daarom zullen we in Zulte ook een gastenverblijf  ter beschikking stellen van de wereldwijde talenten uit onze pool, zodat ze hier terecht kunnen als ze toch eens bij een klant op bezoek zijn.”