Fisheye is decorbouwer voor onder andere Studio 100 en Tomorrowland. “Wij waren een van de eersten die zonder werk vielen, al die decorstukken worden niet meer afgewerkt sinds de cultuurstop. Duizenden getalenteerde en gedreven mensen zitten hierdoor onverwachts thuis, met veel onduidelijkheid over hoe de situatie zal evolueren. We wilden toch graag de handen uit de mouwen steken en iets doen om te helpen”, vertelde project manager Pieter Troch maandag in “Start Je Dag” bij Radio 2 Oost-Vlaanderen.
Oproep op Facebook
“Ik heb vervolgens een Facebookgroep gemaakt voor mensen die nu technisch werkloos zijn, en waar oproepen in kunnen komen om te helpen in de coronacrisis. Met deze groep verzamelde ik heel wat geïnteresseerde en geëngageerde mensen, met als doel de krachten te bundelen en ondersteuning te bieden waar nodig”, vervolgt Pieter. “Via een familielied met een eigen apothekerszaak kwamen we op het idee om afschermingspanelen, gemaakt uit plexiglas en aluminium, te produceren en verdelen. Heel wat apothekers in de regio rond Wetteren en Gent waren meteen geïnteresseerd.”
250 schermen voor apothekers
“Toen er uiteindelijk een bestelling volgde van 250 van onze beschermwanden voor de Koninklijke Oost-Vlaamse Apothekers Gilde waren we definitief vertrokken”, zegt Pieter. De productie gebeurt in het atelier van Fisheye te Wetteren, uiteraard mits respect voor social distancing. Het bedrijf hoopt hiermee een signaal van solidariteit te geven en andere bedrijven er ook toe aan te zetten hun verantwoordelijkheid op te nemen.
Webshop
Er zijn intussen zo’n 300 beschermwanden geleverd, maar daar stopt het niet. Stijn Slabbinck, co-founder van Fisheye: “We hebben het breder opengetrokken en stellen de schermen nu ook ter beschikking van bakkers, slagers, dokters en andere sectoren. De vraag is dan ook enorm. De verkoop gebeurt via de pas opgestarte webshop. Ook ontwikkelden we een eenvoudiger model dat makkelijk verstuurd kan worden en de ondernemers zelf in elkaar kunnen steken.”
Nieuwe samenwerkingen
Fisheye kijkt volop verder naar andere samenwerkingen. “Zo zijn er bijvoorbeeld ideeën om beademingstoestellen te maken, maar dit is nog niet concreet”, geeft Slabbinck mee. De oproep in de media naar extra helpende handen kreeg alvast veel gehoor. “We krijgen heel veel reacties, wat fantastisch is, maar kunnen niet iedereen aan het werk zetten. Ook van onze eigen mensen zijn er nog steeds een aantal technisch werkloos. De schermen zijn een mooie bijdrage in de strijd tegen corona, maar rijk zullen we er niet van worden.”