Nieuws Oost-Vlaanderen Duurzaam modelabel FAM keert terug naar Gentse roots

Duurzaam modelabel FAM keert terug naar Gentse roots

Duurzaam modelabel FAM keert terug naar Gentse roots

GENT – Het Belgische modemerk FAM the label verhuisde begin december zijn atelier uit het Leuvense naar Gent. Ontwerpster en oprichter Vanessa Beniers keert hiermee terug naar haar roots. “Het voelt als een warm bad nemen. Voor mij is dit echt thuiskomen.”

9 jaar geleden kwam het leven van de Gentse Vanessa Beniers op een kantelpunt. Na een moeilijke periode, besloot ze opnieuw te gaan studeren en haar kinderdroom te realiseren. Zo studeerde ze een aantal jaren later af als modeontwerpster.

“In die tijd werkte de Portugese Clarisse Rocha bij mij als poetsvrouw. Elke cent die zij verdiende, stuurde ze op naar de boerderij van haar familie. Op een gegeven moment zei Clarisse tegen mij: “Waarom ga je niet mee naar Portugal? Dan zoeken we samen naar duurzame stoffen en leveranciers.” Zo kwam het dat ik even later op het vliegtuig stapte met mijn poetsvrouw”, vertelt Vanessa het verhaal dat iets wegheeft van een hedendaags sprookje.

 

De FAM-familie met in het midden Clarisse en Vanessa.

FAM the label

Haar eerste collectie lanceerde Vanessa in november 2017. “Ik heb toen de kleding in mijn MINI gestoken en ben winkels gaan bezoeken. Na anderhalve maand hadden 26 winkels mijn collectie gekocht.”

Clarisse keerde terug naar Portugal en werd aangesteld als Head of production. “Op die manier had ik iemand ter plaatse die waakt over de kwaliteit. Zo’n vier tot zes keer per jaar trek ik zelf ook naar daar om de stoffen uit te zoeken.”

Duurzaam en uniek

De kledij van FAM the label wordt gemaakt uit duurzame Portugese stoffen en wordt ook daar geproduceerd. “Ik vind het niet duurzaam om stoffen te kiezen in Frankrijk of Italië en deze vervolgens op te sturen naar een ander land om de kleren te maken. Bovendien werk ik ook geregeld met stoffen waar een slapende stock van is”, legt Vanessa uit. “De prints zelf worden ontworpen door Katrien Soeffers, die in een vorig leven nog prints mocht ontwerpen voor Dries Vannoten. Ze zijn allemaal handgeschilderd en dus absoluut uniek.”

FAM: femme en familie

FAM is een label voor sterke vrouwen. “Met FAM wil ik tonen dat, ook al gaat je leven helemaal fout en denk je dat het niet goed komt, je toch voor je dromen moet blijven gaan. Neem nu Clarisse, die op haar 49ste naar België kwam om hier te werken en nu een prachtige functie heeft in een modebedrijf in haar thuisland”, zegt Vanessa trots. “Maar FAM staat ook voor familie. Zo wordt alles geproduceerd in een klein familiebedrijfje gerund door Ilda en Manuel, beiden 63, met slechts 5 stikster in dienst.”

Terug naar de roots

Vanessa koos er nu voor om haar atelier te verhuizen van Leuven naar Gent. “Ik heb een sterke band met de stad want ik heb er altijd gestudeerd. Het multiculturele, volkse en niet-afgeborstelde karakter van Gent geeft me heel veel creatieve inspiratie. Zo zet ik me graag ergens op een terras en kijk naar de mensen die langslopen om ideeën op te doen voor mijn collectie.”

Hoewel ze nog maar net verhuisde naar de Victor Braeckmanlaan in Sint-Amandsberg, droomt Vanessa al verder. “Ik zou in de toekomst graag mijn intrek nemen in een groter atelier waar verschillende mensen artistiek bezig zijn”, zegt ze.

 

Webshop

Voor veel modemerken en kledingzaken was het een rampzalig jaar. Vanessa blijft evenwel positief. “Corona heeft ook zeker een invloed gehad op onze inkomsten, maar tot mijn verbazing hebben we met FAM toch goed verkocht”, aldus Vanessa. “Op dit moment wordt de wintercollectie voor 2021 al volop aangekocht door de winkels. In februari lanceren we ook onze eigen webshop. Het is niet meer van deze tijd om geen webshop te hebben. We moeten gewoon mee op de digitale kar.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.