Gents busbedrijf legt 800 zonnepanelen op zijn dak

GENT - Dankzij 796 zonnepanelen op het dak van het Gentse bedrijf Ganda Cars, zullen hun elektrische bussen voortaan op zonne-energie rijden. De installatie wordt betaald met geld dat coöperatieve Energent ophaalt bij burgers.

Energent bouwde de voorbije weken een zonne-installatie van 796 panelen, goed voor 330 kWp, bij het Gentse busbedrijf Ganda Cars. Het bedrijf wil haar bussen, die onder meer opdrachten uitvoeren voor De Lijn, stap voor stap op zonnestroom laten rijden.

Het laden van de bussen zal gebeuren op momenten dat er zon is en wanneer de bussen buiten de spitsuren toch niet uitrijden. “De installatie is gebouwd op de groei van de elektrische vloot van Ganda Cars”, zegt Bart Turrekens van Energent. “Aanvankelijk zal nog heel wat stroom op het net geïnjecteerd worden.”

Kennis en kapitaal

Burgercoöperatie Energent financiert de installatie. “Wij weten weinig af van zonnepanelen, Energent heeft die kennis wel”, zegt Margarida da Silva Pinto, die samen met haar man Philippe Braet het bedrijf leidt. “Verder vinden we dat het verhaal klopt: we werken in de sector van het openbaar vervoer en dan is het mooi dat onze bussen kunnen rijden op een installatie die door burgers uit de Gentse regio werd gefinancierd.”

Vanaf woensdag haalt Energent 250.000 euro op voor het project. Geïnteresseerden kunnen meer info vinden op www.energent.be. Eind 2022 werd tijdens een vorige kapitaalsoproep nog 350.000 euro opgehaald in 32 uur.