Gentse Feesten 2010IMG_6881klein

IVAGO haalt 6,3 ton minder vuil op dankzij herbruikbare bekers

GENT - Vanavond bouwen feestvierders de Gentse binnenstad voor de laatste keer om tot een heus feest. Nieuw dit jaar: de herbruikbare bekers, wat zorgde voor de properste Gentse Feesten ooit. De veegmachines van Ivago haalden hierdoor 6,3 ton minder afval op in de feestenzone. De feestvierders gooiden ook 1,7 ton afval meer in de afvalkorven.

Wegwerpbekers waren voor het eerst volledig verboden tijdens de Gentse Feesten. In de plaats kwamen herbruikbare bekers. De vele verschillende systemen en waarborgen zorgden hier en daar voor onduidelijkheid, maar het systeem blijkt wel te doen wat het moest doen: voor minder afval zorgen.

Elke ochtend veegt Ivago met veegmachines de hele feestenzone schoon. Vorig jaar werd zo 24.940 kilo afval opgeveegd. Dit jaar is dat maar 18.620 kilo. Een verschil van een kwart. “Het bevestigt wat iedereen ook met het blote oog kan zien. De pleinen liggen er na een feestendag veel properder bij. Vroeger lagen ze dan bezaaid met lege bekers, nu niet meer. Dit cijfer kan enkel verklaard worden door de komst van herbruikbare bekers”, zegt Koen van Caimere van Ivago.

300 extra afvalkorven

Ook in de perimeter van de Gentse Feesten zijn de veegmachines actief. Ook daar was het properder. Van 8.100 kilo zwerfvuil naar 6.640 kilo.

Opmerkelijk is wel dat er in totaal 5.000 kilo meer afval werd opgehaald binnen en buiten de feestenzone: 156 ton ten opzichte van 151 ton vorig jaar. “We hadden dit jaar 52 medewerkers om de stad tijdens de feesten proper te houden en we plaatsten 300 extra afvalkorven, waarvan 75 speciaal voor pmd. We zetten bovendien extra in op het leegmaken van afvalkorven. Daardoor waren er minder korven vol en waren de feestvierders minder snel geneigd om afval op de grond te gooien”, klinkt het bij Ivago.

Weinig bekers tussen afval

”We merken dat er maar weinig herbruikbare bekers tussen het afval geraken”, zegt van Caimere. “De meeste bekers die toch worden weggegooid, worden meestal snel ook weer opgeraapt door mensen die ze recupereren. We checken ons afval niet op bekers, maar als onze mensen zo’n bekers aantreffen tussen het afval worden ze wel eens apart gehouden. Dat is dan een kleine Gentse Feestenbonus.”