2-beelden (3) Roel Caers en Yves Bourgeois. Foto RR

Jonge techbedrijven lonken naar Duitse markt: “Veel potentieel, maar moeilijk te betreden”

België wordt voor heel wat groeiende techondernemingen al snel te klein. Voka Oost-Vlaanderen trok daarom met een groep ambitieuze scale-ups naar München om de Duitse markt te verkennen.

"München is voor Vlaamse bedrijven een belangrijke digitale hub. Je geraakt er vlot, er is toegang tot talent en er zitten heel wat potentiële, strategische partners", vertelt Sophia De Bruyne van Voka. Funkey, Solenco Power, Accurat, Medipim, EngineerX, Factry en Dropon: allen kijken ze over de grens voor groei.

"Duitsland is een industrie-land met veel potentiële klanten. En toch is de markt moeilijk te betreden", zegt Yves Bourgeois, mede-oprichter van Factry. "We zijn ook in Scandinavië actief met ons bedrijf, waar veel vanop afstand en in het Engels kan. Duitsers houden meer van de traditionele manier van zakendoen, met aandacht voor persoonlijk contact in hun eigen taal. Duitse klanten vinden het bijvoorbeeld belangrijk dat je bedrijf een Duitstalige website heeft."

Pen, papier en stempels

Wie onderneemt in Duitsland mag zich aan veel papier en inkt verwachten, waarschuwt Bourgeois. "Hier bij ons is het digitale sterk ingeburgerd. We zijn pas verhuisd met ons bedrijf en hebben toen twee mappen aan boekhouding meegezeuld. Maar in Duitsland moet alles op papier. Ik hoorde van een Belgische ondernemer die een fiscaal inspecteur over de vloer kreeg. Er moesten toen tachtig dozen van de zolder worden gehaald."

"Om de zoveel tijd moet je ook naar het postkantoor om stempels op contracten en documenten te zetten. Een bankrekening openen, een huurcontract afsluiten: in Duitsland is het allemaal iets ingewikkelder en duurder. Begeleiding is toch wel noodzakelijk."

“When in Rome, behave like the Romans do.”

CEO Roel Caers

In München kreeg de groep advies van Roel Caers. Hij is CEO van de Leuvense appbeveiliger Guardsquare. Het bedrijf heeft vier locaties wereldwijd, waaronder één in de Beierse hoofdstad. Die locatie koos Guardsquare niet zomaar. “We zijn een ingenieursbedrijf met veel technische profielen. Die zijn bij ons moeilijk te vinden. Er is een goede technische universiteit in München en de studenten daar gaan niet snel naar Leuven verhuizen. München is ook een stad met een sterke uitstraling naar de rest van Duitsland en de omliggende landen, zoals Oostenrijk en Zwitserland. Natuurlijk is er ook de culturele overlap met België. Als je niet door het raam kijkt, zie je amper een verschil met ons kantoor in België.”

 

“München is een stad met een sterke uitstraling”, zegt CEO Roel Caers. Foto Expedia

Dat de Duitsers het graag wat formeler aanpakken, erkent ook Caers. “When in Rome, behave like the Romans do. Schik je naar de lokale gewoontes, en ga niet vechten tegen het systeem. Op een gegeven moment hebben we een overname gedaan met ons bedrijf, dat ging over de eigendomsrechten van bepaalde software. De notariële akte werd toen luidop voorgelezen. Zeven uur lang. Het hoort er nu eenmaal bij.”

Maar Caers benadrukt dat zeker niet alles ingewikkelder is over de grens. “Maaltijdchecks, eco-cheques of netto-loonkostenvergoeding: dat zijn dingen die ze in Duitsland niet kennen. Daar gaat het gewoon over een jaarsalaris. Maar zoals steeds gelden er andere regels in het buitenland. Als je onderneemt in Duitsland, zoek je best vanaf dag één de begeleiding op van een juridisch kantoor en een accountant.”