Het team van VF Europe staat klaar om hun zoektocht naar zwerfvuil te beginnen. Foto ies

Logistiek bedrijf geeft werknemers 5 dagen vrij voor gemeenschapsdienst

SINT-NIKLAAS - Nog tot eind deze maand loopt overal in Vlaanderen de actie Mooimakers. Honderden vrijwilligers trekken op pad om zwerfvuil op te halen. In Sint-Niklaas steken deze week ook personeelsleden van het distributiecentrum van VF Europe mee de handen uit de mouwen. “Onze werknemers krijgen elk jaar een aantal dagen vrij om gemeenschapsdienst te doen.”

VF Europe is bekend als verdeler van modemerken als Northen Face, Kipling, Eastpak en Timberland. In Sint-Niklaas stelt het bedrijf mee dan 300 mensen te werk. “Wij staan met onze collega’s klaar voor het klaarmaken en versturen van bestellingen, het verwerken van retourzendingen en ander soortgelijk magazijnwerk”, vertellen Johan Vilarnau Riera en Ahmed Asif. “Maar vandaag en de volgende dagen komen we met een tiental collega’s mee zwerfvuil rapen in Sint-Niklaas."

"We krijgen hiervoor van ons bedrijf een aantal dagen vrij. We kunnen maximaal vijf dagen per jaar invullen om gemeenschapsdienst te doen. We mogen hiervoor ook zelf voorstellen doen op ons bedrijf. Zo gingen we in het verleden ook al klusjes uitvoeren bij hulpbehoevende mensen thuis of gingen al meehelpen bij mensen met een beperking.”

Ook deelgemeenten

Dit keer trokken de medewerkers dus op pad om lege blikjes en ander zwerfvuil op te rapen. “De opruimactie loopt nog tot eind deze maand in heel Vlaanderen”, vertelt Firmin De Beleyr van Stramin, de milieuraad die het stadsbestuur adviseert over duurzaamheid, natuur en milieu.

“Uiteraard zijn we heel blij met het aanbod van de mensen van VF Europe en hun hr-verantwoordelijke Thalia Verfaillie die ons hiervoor contacteerde. We voorzien hen dan ook van handschoenen, grijpers en alle andere materiaal om op pad te gaan. De voorbije dagen werden Sinaai, Belsele en andere delen van Sint-Niklaas onder handen genomen. Maandag staan de Watermolenwijk, de hele zone rond Puitvoet en de Industrieparken nog op het programma. In totaal raapten we de voorbije dagen al meer dan drieduizend lege blikjes op.”

Naast de vele vrijwilligers en de mensen van VF Europe hielpen ook tientallen bewoners van het opvangcentrum voor asielzoekers van het Rode Kruis op het domein Westakkers de voorbije weken hard mee. “Helaas zou ik moeten zeggen. Want eigenlijk zou al dit werk overbodig moeten zijn”, besluit De Beleyr.