Nieuws Oost-Vlaanderen Nieuwe eigenaar voor internationaal verpakkingsbedrijf uit Merelbeke

Nieuwe eigenaar voor internationaal verpakkingsbedrijf uit Merelbeke

Nieuwe eigenaar voor internationaal verpakkingsbedrijf uit Merelbeke

MERELBEKE – Conteyor International, een in Merelbeke gevestigde specialist in herbruikbare verpakking op maat, verandert van eigenaar en is klaar voor de volgende fase van internationale groei. Ivo Marechal en Alain Keppens van het investeringsfond Down2Earth verkopen het bedrijf aan de Gilde Equity Management.

Conteyor biedt op maat gemaakte verpakkingsoplossingen voor de automobielindustrie. De verpakkingsoplossingen, waaronder technisch textiel, thermogevormde producten, plastic containers en metalen rekken zorgen ervoor dat auto-onderdelen zoals bumpers en deurpanelen veilig en efficiënt van de leveranciers naar OEM’s worden vervoerd. Ze vormen een alternatief voor wegwerpverpakkingen zoals karton en kunststof en bieden autobedrijven een milieuvriendelijke, economische en optimale verpakkingsoplossing.  

Down2Earth, het investeringsfonds van ex-H.Essers-baas Ivo Marechal en ex-Gimv-manager Alain Keppens, verkoopt nu vier jaar na hun investering in Conteyor, het bedrijf aan een andere private-equityspeler, het Belgisch-Nederlandse Gilde Equity Management.

Ontstaan

Het verhaal begon 23 jaar geleden bij Jos Van Bree. Als werknemer bij Volvo in Gent zag hij in de jaren 90 met lede ogen aan hoe tonnen piepschuim, plastic folie, kartonnen dozen en houten palletten achterbleven. Ze dienden als verpakking van spiegels, portieren, lampen en bumpers. Het was duur, vervuilend, en het uitpakken vereiste kostbare werkuren. Als antwoord hierop bedacht Van Bree een herbruikbare transportverpakking van technisch textiel.

In 2014 trok Van Bree met zijn bedrijf de aandacht van Marechal, die de familiale logistieke groep H.Essers tot de grootste van België had gemaakt. Marechal had, samen met ex-Gimv-directeur Alain Keppens en Peter Kloek, Down2Earth opgericht, een investeringsfonds dat de bedoeling had te participeren in kmo’s die klaar zijn voor een groeispurt, en die wel wat professionalisering, internationalisering en stroomlijning van de organisatie konden gebruiken. 

Overname

Vandaag rondt Conteyor de kaap van 80 miljoen euro omzet en een brutobedrijfswinst van 12 miljoen. Er werken zo’n 500 mensen. Het bedrijf, met hoofdzetel in Merelbeke en met productielocaties in Nederland, Duitsland, Polen, Tsjechië, Mexico en Turkije is marktleider in haar segment en wordt nu voor meer dan vijf keer de oorspronkelijke inleg verkocht aan Gilde Equity Management. 

Jo Buekens, CEO van Conteyor: “Ik ben verheugd om samen te gaan werken met Gilde Equity Management. Tijdens onze interacties werd het me snel duidelijk dat Gilde onze visie op de toekomst van Conteyor deelt. Het is onze ambitie om dezelfde leidende positie in de VS te bereiken als die we op vandaag in Europa hebben, alsook op termijn voet aan wal te zetten in Azië.”

Ook Jos Van Bree is tevreden en ziet de toekomst groots: “Ik heb nog veel nieuwe ideeën om duurzame verpakkingsalternatieven voor andere industrieën te ontwikkelen. Er is gewoon te veel afval in de wereld en het is onze missie om dat te veranderen.” Hij zal samen met zes sleutelfiguren en enkele managers 36 procent in het kapitaal behouden. Gilde neemt de 64 procent van Down2Earth over.

 

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.