North Sea Port Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Oorlog en energiecrisis hebben grote impact op Gents-Zeeuwse haven: goederenoverslag met 11 procent terugvallen

Geopolitieke conflicten zoals de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis hebben de goederenoverslag van North Sea Port in 2023 met 11 procent doen terugvallen. Dat blijkt uit cijfers die de fusiehaven van Gent en Zeeland dinsdag bekendmaakte.

“Voornamelijk de activiteiten gelinkt aan zware industrie en andere industriële activiteiten zijn meer dan gemiddeld gedaald”, zegt CEO Daan Schalck. “En zo zijn er best wel wat in de haven: de staal, chemie en bouwsector.”

De trend zet zich in mindere mate door in de overslag via binnenvaart: North Sea Port noteerde in 2023 in totaal 65,9 miljoen ton overslag via zeevaart en 61,5 miljoen ton via binnenvaart. In totaal geeft dat 127,4 miljoen ton overslag in vergelijking met 138,1 miljoen ton in 2022: een daling van 10,7 miljoen ton. 2022 was wel een recordjaar voor de Gents-Zeeuwse haven, die zich goed had hersteld van eerdere schokken.

Rusland

Heel wat industrie had van bepaalde grondstoffen een voorraad aangelegd om handelssancties ten aanzien van Rusland voor te zijn. In 2023 werd 42 procent van de handel met Rusland geëlimineerd. Ook Oekraïne kon zijn positie niet handhaven. De Verenigde Staten waren dan weer de belangrijkste handelspartner van North Sea Port, goed voor 5,4 miljoen ton overslag in 2023.

“In de nasleep van de brexit en de coronacrisis wist de goederenoverslag zich meer dan gewoon te herstellen”, zegt Schalck. “Dit is momenteel met de huidige crisissen helaas niet het geval.” Ook de hogere prijzen voor grondstoffen zetten een rem op de trafiek.

Sluis Terneuzen

Toch zal de terugval in de resultaten niet onmiddellijk consequenties hebben voor investeringen door het havenbedrijf. Zo zal de nieuwe sluis in Terneuzen - als alles goed gaat - eind 2024 geopend worden. Het kostenplaatje, bijna een miljard euro, wordt voornamelijk door Vlaanderen betaald. Het havenbedrijf moet voorlopig ook geen besparingsoperaties op poten zetten.

Er klinkt voorzichtig optimisme over de verdere evolutie in 2024. “Ik denk dat we dit jaar een voorzichtige stijging gaan zien”, zegt Schalck. “We verwachten 2 à 3 procent. Maar we denken niet - gezien de hoge energieprijzen die er in West-Europa nog altijd zijn - dat we dit verlies op één jaar tijd goed zullen maken.”