https___static.nieuwsblad.be_Assets_Images_Upload_2023_10_03_3b29c37f-477b-4b55-9594-f6e4ebd0386b Foto: yjs

Oxford Bikes gaat intensiever samenwerken met maatwerkbedrijven: “Een win-winsituatie voor alle partijen”

Het Sint-Niklase Oxford Bikes gaat intensiever samenwerken met werknemers uit maatwerkbedrijven. Het bedrijf doet al langer beroep op mensen die het moeilijker hebben om een plaats te vinden in het reguliere arbeidscircuit. “De maatwerkbedrijven bieden ons bijkomende montagecapaciteit en tegelijk bieden we die mensen ook de kans om te kunnen werken”, klinkt het bij Mario Rottier, mede-CEO van Oxford Bikes.

Maatwerkbedrijven stellen onder meer mensen aan die te kampen hebben met een sociale of fysieke handicap, langdurig werkzoekenden of mensen die herstellen van langdurige ziekte te werk op de reguliere arbeidsmarkt. In Vlaanderen biedt de sociale economie al werk aan meer dan 24.000 mensen uit kwetsbare groepen. Ook bij het Sint-Niklase Oxford Bikes zijn partnerschappen met maatwerkbedrijven inmiddels een beproefd recept.

“Precies tien jaar geleden zijn we onze eerste samenwerking aangegaan”, vertelt mede-CEO Mario Rottier. “Doorheen de jaren zijn we ook in zee gegaan met W-technics uit Zele en de Sint-Niklase onderneming Business Bike Solutions Assembly dat zo’n 3.000 Oxford fietsen per jaar produceert. De werknemers monteren zowel kleine fietsonderdelen als volledige e-Bikes en bieden ons heel wat bijkomende montagecapaciteit.” (Lees verder onder de foto)

In het Sint-Niklase Business Bike Solutions Assembly worden per jaar zo’n 3.000 fietsen geproduceerd. Foto: if
In het Sint-Niklase Business Bike Solutions Assembly worden per jaar zo’n 3.000 fietsen geproduceerd. Foto: if

Nieuwe uitdagingen

Het fietsbedrijf ziet de uitbesteding dan ook als een win-winsituatie. “We hebben intern niet altijd voldoende capaciteit om de productie bij te houden en dan is het interessant om delen van de montage uit te besteden”, klinkt het.

“Onze collega’s uit de maatwerkbedrijven worden op maat begeleid, iets wat in de reguliere economie niet altijd evident is. De reflex om maatwerkoplossingen te zoeken, zit ondertussen ingebakken in onze organisatie. Zo doen we bijvoorbeeld ook beroep op sociale economie voor poetsdiensten of inpakwerk. Met de nieuwe uitdagingen op de fietsenmarkt willen we de samenwerking met de maatwerkbedrijven in de toekomst verder uitdiepen. De technieken voor elektrische fietsen evolueren aan een sneltempo en worden complexer. Dat vraagt heel minutieus werk dat vaak tijdsintensief is. Bovendien verwachten we dat onze volumes nog zullen stijgen de komende jaren waardoor die werknemers een onmisbare schakel zullen worden in ons bedrijf.”