Project Rute in Gentbrugge, CEO Alexandre Huyghe en Nicolas Bearelle. — © Revive Project Rute in Gentbrugge, CEO Alexandre Huyghe en Nicolas Bearelle. Foto: Revive

Projectontwikkelaar Revive wil 5.000 duurzame huizen bouwen en haalt daarvoor miljoenen op

De Gentse projectontwikkelaar Revive wil twintig tot dertig duurzame woonprojecten opstarten, goed voor meer dan vijfduizend nieuwe woningen. Het geld daarvoor zoeken ze bij investeerders. Zo haalden ze al 30 miljoen euro binnen.

Watt aan het Groenevalleipark, de Vynckiersite aan de Nieuwevaart, Den Draad en Rute in Gentbrugge,… het zijn maar enkele van de projecten die ontwikkelaar Revive de voorbije jaren afwerkte of opstartte in Gent. Ondertussen is het bedrijf actief over heel België, en kijken ze ook richting Polen en Portugal. Om nieuwe projecten te kunnen opstarten, willen ze tot 300 miljoen euro ophalen bij investeerders.

Lees ook: Holding van Saverys-familie investeert 40 miljoen euro via Gentse projectontwikkelaar Revive“We zijn nu al veertien jaar bezig met het klaarmaken van verouderd of leegstaand vastgoed voor een nieuwe toekomst”, zegt oprichter Nicolas Bearelle. “Zo doen we aan pure reconversie van gebouwen uit de vorige generaties, geen gewone nieuwbouw.” Met het geld uit het nieuwe fonds wil Revive meer dan vijfduizend nieuwe woningen bouwen in ons land en in het buitenland. Daarvoor gaan ze op zoek naar twintig tot dertig locaties.

Trage vergunningen

“We bekijken ook de opties in Gent, want we investeren met veel plezier in onze thuisstad”, zegt Bearelle. “Veel plekken zijn al van verloederd naar iets met toegevoegde waarde gegaan, maar de vraag is nog steeds enorm. Tegelijk gaan de vergunningen zeer traag, wat het voor ons moeilijker maakt.” Zo liep de nieuwe woonwijk op de ziekenhuissite in de Kliniekstraat in Gentbrugge bijvoorbeeld vertraging op.

Tijdens een eerste kapitaalronde verzamelde Revive al 30 miljoen euro. Onder andere de redersfamilie Saverys investeerde 10 miljoen in het nieuwe fonds. “We werken altijd met investeringsfondsen, maar dit wordt het grootste tot nu toe”, zegt Bearelle.

“Het is een nieuw type, waarmee we onze doelstellingen rond fossiele brandstoffen en betaalbaar wonen koppelen aan onze vergoeding. Tegenwoordig wordt snel duurzaamheid geclaimd zonder dat dit te meten valt, en dat willen we anders aanpakken.”