Eliah Batchelor Eliah in zijn Zonder Ei Bakkerij. Foto: JID

‘Scuffins’, brood en Twix-taartjes, en dat allemaal zonder ei: Eliah (27) opent nieuwe veganistische bakkerij in Gent

Verse kaneelrollen, brood, Twix-taartjes, koekjes, … zonder een gram boter of eieren. Bij de nieuwe Zonder Ei Bakkerij in de Brabantdam vinden veganisten heel wat lekkers. Engelsman Eliah Batchelor (27) leerde de knepen van het vak in een sterrenhotel in Amsterdam.

Hoe een Engelsman in Gent terecht komt? Door de liefde natuurlijk. Eliah Batchelor (27) groeide op in Leicester en verhuisde naar Nederland om te studeren. Om een centje bij te verdienen, ging hij in verschillende restaurants aan de slag. “Ik volgde een opleiding om docent te worden, maar ik besefte dat ik voltijds wou bakken”, vertelt hij.

Na zijn studies ging hij als banketbakker aan de slag in het Duchess hotel in Amsterdam, dat een Michelinster heeft, en later ook in het Hilton hotel. Hij leerde ook zijn vrouw kennen die van Leuven is. Vier jaar geleden verhuisden ze naar Gent waar Eliah bleef dromen van zijn eigen bakkerij. (Lees verder onder de foto)

Foto: JID

Afgelopen weekend hield hij een testdag, op 20 november gaan de deuren officieel open. In de rekken zullen elke dag verse broden liggen. Op de toonbank zullen kaneelrollen, koekjes, cakes, scuffins (een mix van een scone en een muffin), chocoladekoekjes en allerlei taartjes zoals frangipane en Twix-taart blinken.

Het volledige aanbod is plantaardig, vandaar de naam ‘Zonder Ei Bakkerij’. “Ikzelf ben al zeven jaar veganistisch en een veganistische bakkerij past in de buurt”, zegt Eliah opgetogen. “Met Madam Bakster en O’yo in de straat en Full Circle Coffee om de hoek, is dat dé vegan hoek van Gent aan het worden.”

Aangezien er veel kantoren zijn in de buurt, zorgt Eliah ook voor een lekkere, betaalbare lunch. Denk aan pizzapunten en hartige pistolets, de ene keer gevuld met Aziatische paddenstoelen, de andere keer met ander lekkers. “Ik wil de afvalberg zo laag mogelijk houden”, zegt hij. “Daarom werk ik samen met hotels en restaurants om hun voedselresten alsnog te verwerken.”

Foto: JID

Foto: JID