Nieuws Oost-Vlaanderen Sensolus helpt wagens Volvo Car Gent lokaliseren binnen 5 minuten

Sensolus helpt wagens Volvo Car Gent lokaliseren binnen 5 minuten

Sensolus helpt wagens Volvo Car Gent lokaliseren binnen 5 minuten

GENT – Eind vorig jaar lanceerde Volvo samen met Sensolus en Simac een IoT-pilootproject om specifieke wagens zeer snel te lokaliseren. Volgens deze aanpak kunnen auto’s op 5 minuten tijd gelokaliseerd worden, op welke parkeerplaats ze zich na het productieproces ook bevinden. Dit is een belangrijke stap in de optimalisatie van de supply chain. 

Bij Volvo Car Gent worden jaarlijks meer dan 200.000 auto’s geproduceerd. Dat maakt het bedrijf tot één van de grootste productievestigingen van het bekende automerk. Tijdens de launch van een nieuw model of modeljaarwijziging volgen wagens niet steeds de normale flow, waardoor het soms moeilijker wordt om een afgewerkte, specifieke wagen snel terug te vinden. “De business vroeg ons om op zoek te gaan naar een hulpmiddel waarmee we onze auto’s snel kunnen opsporen”, zegt Patrick Van Peteghem van Volvo Car Gent. “Simac en Sensolus hadden voor ons een ideale oplossing.”

Digital twins

Simac is al bijna 20 jaar een van de vaste integratiepartners van Volvo Cars. Voor deze opdracht werkten ze samen met Sensolus, een groeibedrijf uit Gent. Kristoff Van Rattinghe, CEO en medeoprichter van Sensolus, legt uit: “Het is al vijf jaar onze missie om assets die niet aangesloten zijn op het internet op een eenvoudige manier wel te connecteren en om te vormen tot digitale assets – de creatie van ‘digital twins’. Bij Sensolus specialiseren we ons in optimaliseren van bedrijfsprocessen doorheen deze digital twins, het zogenaamde Industrial Internet of Things.”

Duizend sensoren

Voor Volvo betekent dit pilootproject, dat op minder dan een maand geïmplementeerd werd, een heel belangrijke verbetering. “We waren op zoek naar een snelle oplossing, en die hebben we ook gevonden”, zegt Van Peteghem. In totaal werden zo’n duizend sensoren gebruikt voor het traceren van Volvo V60-modellen. Uiteraard kunnen ook andere modellen die in Gent geproduceerd worden eenvoudig voorzien worden van een tracking systeem. “Een van onze sterktes is net de schaalbaarheid van ons IoT-oplossing”, bevestigt Van Rattinghe.

Tracking binnen productieketen

Auto’s kunnen bovendien niet alleen op de parkings gevolgd worden, ook binnen kan het tracking systeem gebruikt worden. Zo kunnen de sensoren van Sensolus bepalen of auto’s te lang stilstaan en op welke plaats in de productieketen een auto vertraging oploopt. Dat biedt zeker mogelijkheden naar de toekomst.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.