https___static.nieuwsblad.be_Assets_Images_Upload_2023_10_24_935ddb78-b9e5-444c-b956-78544fc40232 Cocon moet eind 2024 afgewerkt zijn. Foto: Stad Sint-Niklaas

Werkzaamheden circulair project Cocon van start: “Dit is een heel nieuwe manier van bouwen”

De werkzaamheden van het circulaire project Cocon in de Heistraat zijn van start gegaan. Bedoeling is om de huidige industriesite op een duurzame manier te verbouwen en zo straks circulaire ondernemers in Sint-Niklaas te verwelkomen.

Bij de vernieuwing staat het hergebruik van materialen en duurzaamheid centraal en dat blijkt ook voor de aannemers een uitdaging te vormen. “Cocon is een heel nieuwe manier van bouwen”, zegt Peggy Heyninck van Bouwbedrijf Floré, die eerder ook al de bouwwerken van de Paterskerk coördineerde. “We gaan actief op zoek naar recuperatiematerialen uit andere gebouwen en naar materialen die anders op de afvalberg terechtkomen, gaande van isolatiemateriaal tot raamprofielen. Het is een heel uniek gebouw waar we iets moois van kunnen maken.”

Na de werken moet Cocon de plek bij uitstek worden waar jonge ondernemers een duurzame plek vinden in Sint-Niklaas. “Zij kunnen er een plek huren in het gebouw en zo ook andere bedrijven en circulaire producten leren kennen”, zegt schepen voor Lokale Economie Ine Somers (Open VLD). “Daarnaast kunnen ze zelf ook de inrichting van hun ruimte bepalen. Cocon moet inspireren en dat trachten we nu al te doen door inspiratie- en netwerkmomenten voor en met Wase ondernemers. We hopen daardoor bedrijven verder te stimuleren om ook stappen te zetten in de circulaire transitie binnen hun eigen werking.”

De opening van Cocon staat eind 2024 gepland.