Bedrijventerrein Nieuwland lonkt naar de glorie van weleer

ZCDI_aarschot

Bij het maatwerkbedrijf Entiris aan de industriezone in Aarschot werd maandag het startschot gegeven van een moderniseringsoperatie van bedrijventerrein Nieuwland. De initiatiefnemers willen terugkeren naar de beginjaren zeventig toen de zone een belangrijke schakel was in het economisch weefsel van de stad en het Hageland. Maar dan wel in een fris kleedje.

Wie al eens aan Nieuwland-Meetshoven langs de ringweg in Aarschot passeert, kan er niet naast kijken: het bedrijventerrein kampt met een verouderde infrastructuur en veel leegstand. De voorbije maanden werkten de provincie Vlaams-Brabant, de stad Aarschot, de intercommunale Interleuven, Voka en POM een nieuwe toekomst uit voor deze zone. Dat resulteerde in het (proef)project ‘Bedrijvig Aarschot’.

“De ruimte is en blijft schaars. Dan moeten we die beter benutten”, zegt Julien Dekeyser (Open VLD). De gedeputeerde voor Ruimtelijke Ordening voegde de daad bij het woord en legde 300.000 euro op tafel om van Nieuwland weer een echt stadsdeel te maken. Dat niet alleen op de kaart aansluit bij het station, het stadscentrum en de autoweg E314.

“Voor de opwaardering van het terrein investeren we in een aangename omgeving en weginfrastructuur”, stelt Mattias Paglialunga (CD&V). De schepen van Lokale Economie in Aarschot denkt aan nieuwe fietspaden en een betere toegang tot het station.

Voor de bedrijven komen er flexibele bouwmogelijkheden. Ondernemers kreunen onder het overaanbod aan regels, getuigt afgevaardigd bestuurder Koen Van de Cruys, die met Entiris in november vorig jaar een gloednieuw gebouw aan Nieuwland optrok. Het maatwerkbedrijf stelt 1.700 mensen te werk in Vlaams-Brabant en Antwerpen. “Op het industrieterrein in Aarschot werken 321 mensen, van wie er 212 inwoners zijn van Aarschot of aangrenzende gemeenten. Een aangename werkomgeving en een goede verbinding met het openbaar vervoer zijn voor ons heel belangrijk.” In december vorig jaar kocht Entiris het aanpalende gebouw van Plukon dat weldra een opknapbeurt krijgt.