Nieuws Vlaams Brabant beSteel verovert de wereld met aardbevingsbestendige constructies

beSteel verovert de wereld met aardbevingsbestendige constructies

beSteel verovert de wereld met aardbevingsbestendige constructies

BESTEELHet jonge bedrijf  beSteel uit Aarschot is producent van een revolutionaire staalbouwtechniek. In eigen land biedt de techniek voordelen omdat hij snel en flexibel bouwen mogelijk maakt. Ook ver over onze landsgrenzen slaat het systeem aan, maar dan om andere redenen: staalframebouw blijkt uiterst goed bestand tegen aardbevingen en orkanen dankzij zijn hoge stabiliteit.

Bij beSteel vertrekken dagelijks bouwpakketten naar bouwwerven in België en Nederland. De jongste weken staan er ook al eens verdere eindbestemmingen gepland. Zo mocht beSteel staalstructuren leveren voor nieuwe woningen op Île de la Réunion en op de Caraïben.

“De wetgeving met betrekking tot aardbevingsbestendig bouwen op La Réunion is onlangs strenger geworden”, zegt Hélène de Troostembergh, product manager bij beSteel. “Sommige verzekeringsmaatschappijen dekken zich in tegen hoge schadeclaims door nieuwbouwwoningen in klassiek metselwerk niet meer te verzekeren. Heel wat bouwheren zoeken hun heil daarom in nieuwe en stevigere bouwtechnieken. Een creatieve aannemer kwam in zijn zoektocht bij ons terecht. Onze frames in koudgewalst staal zijn voldoende robuust om een aardbeving te weerstaan.”

“Een belangrijk voordeel van ons bouwsysteem is dat we de dragende structuur in lichte, compacte pakketten kunnen verschepen. Dat houdt de transportkosten en dus de totale bouwkost laag. We bereiden de bouwstructuurvolledig voor in onze fabriek hier in Aarschot,” zegt de Troostembergh.

De 3D-plannen worden omgezet in productiebestanden. Op basis van die bestanden vormt de machine een rol staalband om tot op de millimeter juist gevormde profielen. Ze zijn voorzien van alle nodige ponsgaten en uitsparingen. De profielen worden tijdens de productie genummerd in overeenstemming met een nummer op het montageplan. Vervolgens worden de profielen frame per frame verpakt. Na aankomst kan de aannemer de woning eenvoudig monteren met behulp van het genummerde plan.

“Voor de productie van de koudgewalste profielen gebruiken we met een speciale coating”, zegt de Troostembergh. “Dankzij deze coating met een hoog magnesiumgehalte is het staal uitstekend beschermd tegen corrosie. Het overzeese transport heeft dus geen invloed op de profielen.”

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.