Nieuws Vlaams Brabant Bioagrico snoeit minder taxus door overaanbod

Bioagrico snoeit minder taxus door overaanbod

Bioagrico snoeit minder taxus door overaanbod

bioagricoBioagrico uit Beert (Pepingen) beperkt zijn activiteiten in het snoeien van taxus tot twee maanden. Reden is het overaanbod waarmee de sector momenteel geconfronteerd wordt. Er komen steeds meer spelers op de markt. Zaakvoerder Johan Agneessens steekt ook een beschuldigende vinger uit naar buitenlandse bedrijfjes die vorig jaar massaal actief waren in ons land.

Het bedrijf in het Pajottenland levert snoeisel van taxus aan de farmaceutische industrie. Het heeft 24.000 adressen waar het hagen gaat snoeien. “Normaal snoeien we vier maanden per jaar. Daarvoor doen we een beroep op 160 seizoenarbeiders die actief zijn in ploegen van twee man. Zij kunnen dit jaar slechts twee maanden werken”, zegt Agneessens.

De farmaceutische industrie heeft wereldwijd jaarlijks nood aan 3.200 ton gedroogde taxus voor chemobehandelingen. Omdat vorig jaar 5.200 ton geproduceerd werd, is er nu nog steeds een groot overaanbod. Daardoor zijn de prijzen ver onder de kostprijs gedaald. Bioagrico moet de taxus soms verkopen aan de helft van de prijs. “Daarom moeten we onze activiteiten dit jaar noodgedwongen drastisch beperken.”

De oorzaak van de overproductie zijn volgens Agneessens buitenlandse fraudeurs die in onze contreien massaal hagen komen snoeien. “Enkele onder hen gaven zich uit als werknemers van ons bedrijf en konden hun snoeisels verkopen. Door de prijsdaling zijn ze dit jaar niet meer actief.” Agneessens verwacht dat de markt zich volgend jaar zal herstellen.

Behoudens de seizoenarbeiders heeft Bioagrico vijftien mensen vast in dienst. Hun baan wordt niet bedreigd omdat het bedrijf nog andere activiteiten heeft.

De organisatie Vergroot de Hoop liet dinsdag al weten dat het stopt met het (gratis) snoeien van taxushagen. Ook zij worden geconfronteerd met bedrijfjes die zich als medewerkers uitgeven, het snoeisel doorverkopen en het geld in eigen zak steken. Volgens Vergroot de Hoop zijn de nepbedrijfjes dus nog wel degelijk actief.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.