Kriket

Brusselse producenten van snacks op basis van krekels gaan samen voort

Twee Belgische bedrijven die snacks maken op basis van krekels, Kriket en Yuma, gaan samen verder, zo is dinsdag aangekondigd. Het fusiebedrijf verwacht in 2025 de kaap van 1 miljoen euro omzet te ronden.

De Brusselse start-up Kriket, die granola's en sportrepen maakt op basis van krekelpoeder, neemt Yuma over. Dat is ook een start-up uit Brussel, gespecialiseerd in crackers en crispbread ook op basis van krekelpoeder. "Dankzij de overname breidt Kriket zijn productgamma uit en vergroot het zijn distributienetwerk tot bijna 2.000 verkooppunten in binnen- en buitenland", zegt het bedrijf in een persbericht.

Lees ook: Brekky gaat ook ontbijtrepen met krekels aan huis leveren

Producten van Kriket zijn te vinden in winkels als Aveve, Carrefour en Colruyt. Het verkocht naar eigen zeggen al meer dan een miljoen krekelrepen. Yuma-crackers liggen dan weer in de rekken van Delhaize-winkels. De krekels zijn niet zichtbaar in de producten, omdat ze eerst verwerkt zijn tot krekelpoeder.

Het fusiebedrijf mikt op een "diepere marktpenetratie" in België, waarbij de krekelproducten op meer plaatsen verkocht worden - denk bijvoorbeeld aan tankstations of als kantoorsnacks. Daarnaast zijn er internationale plannen. De Kriket-repen worden al verkocht in Nederland en er zijn lanceringen gepland in Spanje, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Lees ook: Colruyt pompt geld in krekelreep: “krekels worden even normaal als scampi’s”

"We weten intussen allemaal dat onze eiwitconsumptie duurzamer kan, en krekels zijn een fantastisch alternatief", zegt Kriket-medeoprichter Anneleen Van Meervenne in een persbericht. "Ze verbruiken 2.000 keer minder water dan rundvlees, en stoten 100 keer minder CO2 uit voor dezelfde hoeveelheid eiwit. Steeds meer consumenten staan hiervoor open, en dankzij de overname van Yuma hebben we een extra troef in handen om de twijfelaars over de streep te trekken."

De Colruyt-groep is aandeelhouder van Kriket.