Nieuws Vlaams-Brabant Federatie van cafés zet zich schrap

Federatie van cafés zet zich schrap

Shutterstock.

Federatie van cafés zet zich schrap

OVERIJSE – De vereniging FedCaf, de Belgische Federatie van Cafés met hoofdzetel in Overijse, zet zich schrap voor het Overlegcomité van aanstaande vrijdag 21 januari. FedCaf wil dat het verbod op kansspelen en cafésporten, ten gevolge van de coronapandemie, wordt opgeheven.  Sinds 26 december vorig jaar zijn de spelletjes op café niet meer toegelaten. 

In het kader van de overheidsmaatregelen om de coronapandemie onder controle te krijgen werd rond Kerst vorig jaar beslist kansspelen/sporten op café tijdelijk te verbieden. Voor café-uitbaters, die het door de crisis al niet onder de markt hebben, kwam de aankondiging hard aan. “Het water staat de café-uitbaters al aan de lippen”, zegt Erik Beunckens, Afgevaardigd Bestuurder van de vzw FedCaf. “Extra maatregelen kunnen ze dus missen als kiespijn. De economische schade is niet meer te overzien. Na een gedwongen sluiting die 314 dagen heeft geduurd, is de omzet uit kansspelen op café teruggevallen met 54,5%. Het extra verbod, sinds 26 december vorig jaar, doet dat percentage alleen maar toenemen.”

“Discriminerend” 

Volgens Beunckens discrimineert de overheid de sector. “Loterijproducten verkopen in krantenwinkels en andere verkooppunten mag nog wel. Daar staan dus mensen in de rij om hun loterijbiljet te valideren. Kan er ons iemand uitleggen wat het verschil is in besmettingsgevaar tussen rechtop in de rij staan in de dagbladhandel of ander verkooppunt en het alleen staan aan een bingokast in een café. En dan moet je weten dat die horecazaak ook nog eens is uitgerust met een CO2-meter”, vraagt Beunckens zich af.

Licenties 

Beunckens ziet het aantal horecazaken met een kansspel licentie zienderogen slinken. “Op 14 december 2016 waren er nog 9.132 C-licenties (cafés/horeca gerelateerd), eind december vorig jaar waren er dat nog maar 5.234 licenties. Heel wat café-uitbaters hebben er dan ook de brui aan gegeven omdat het sop de kool niet meer waard is. Voor een 5-jaarlijkse federale licentie betaal je als café-uitbater 800 euro. Op Vlaams niveau worden er dan ook nog taksen geheven”, luidt het nog.

Overlegcomité 

Aanstaande vrijdag vindt een nieuw Overlegcomité plaats. Bij FedCaf hopen ze dat het verbod op cafésporten en kansspelen wordt opgeheven.

 

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

7 falingen

ZAVENTEM/MEISE/STROMBEEK-BEVER/ZEMST - De Nederlandstalige ondernemingsrechtbank van Brussel heeft het faillissement geopend van 7 bedrijven.  Lees meer