Werner, Céline, Florence en Els Werner, Céline, Florence en Els opende een jaar geleden hun aperobar in de Haarstraat. Foto: Margot De Clercq

Familie Helsen viert eerste verjaardag van aperobar met unieke Belgische schuimwijnen: “Leuk om uiteenlopende klanten toch veel bij te brengen”

Avenue d’Apero opende een jaar geleden. Het gezin achter de zaak wil hun passie voor schuimwijnen met een groot publiek delen. Dat is voorlopig al aardig gelukt. Tijdens hun feestweekend laten ze een niche product stralen: Belgische schuimwijnen.

Werner (55), Els (55), Céline (27) en Florence (25) Helsen opende een jaar geleden Avenue d’Apéro, een bruisende aperitiefbar waar de heerlijkste schuimwijnen centraal staan. Voor hun verjaardag willen ze de Belgische schuimwijnen in de kijker zetten, drie dagen lang van 9 tot 11 mei. Hun bar ligt in de schaduw van de kathedraal in de Haarstraat 14.

“Een Belgische schuimwijn is een product om trots op te zijn, wij moeten niet meer onderdoen voor de Franse champagne”, vindt Jonas Van de Voorde (25). Hij is wijnbouwer en vergezelt het gezin tijdens hun feestweekend om hun gezamenlijke passie voor wijnen te delen met de bargasten.

Tastings

Door de familietripjes naar de Champagnestreek en de tastings die ze met z’n vieren maar al te graag bijwoonden, groeide het idee om hun kennis te delen in de vorm van een aperobar.

Het concept van hun bar berust dan ook op de mogelijkheid om verschillende glaasjes naast elkaar te kunnen proeven.

Per provincie zochten ze lekkere Belgische schuimwijnen en informeren de klanten met hun kennis. Foto: Margot De Clercq

“Sinds december kunnen klanten ook drie schuimwijnen naast elkaar proeven”, licht Florence toe. “Het is leuk om de uiteenlopende klanten toch veel te kunnen bijbrengen over schuimwijnen. Je hebt hier kenners die jaarlijks naar de Champagnestreek gaan en evengoed mensen die gewoon graag een bubbeltje drinken. Aan de hand van deze toegankelijke formule leren ze hun smaak nog beter kennen.”

Passie

Om tot de ideale kaart te komen van het feestweekend staken ze twee maanden lang de koppen bij elkaar. Bij de tastings was ook Jonas van de partij. Al tijdens zijn opleiding als landbouwingenieur probeerde hij zijn passie voor wijnen te integreren. Hij geeft ook cursussen over de stiel en op donderdag en vrijdag komt hij zijn kennis overdragen aan de klanten.

Wijnbouwer Jonas komt de klanten bijleren over het proces van schuimwijn. Foto: Margot De Clercq

“Hoe meer we over de wijnen leerden, hoe moeilijker onze keuze werd. Bij Belgian Wines, de wijnbar aan het Theaterplein, hadden we uiteindelijk de mogelijkheid om veel naast elkaar te proeven en onze uiteindelijke selectie samen te stellen”, legt Céline uit.

“Om geen Tour de la Belgique te hoeven doen en die korte keten te behouden, bestellen we de wijnen ook bij hen”, vult Werner aan.

Per provincie werden uiteindelijk wijnen gekozen die in een mooie volgorde in twee tastingsformules naast elkaar werden gezet.

Als verrassing komen ze ook met een uniek product waar slechts twee wijnbouwers in Vlaanderen mee experimenteren: een rode schuimwijn. “Monteberg en Vandersteene maken elk een rode schuimwijn van de Duitse pinot noir. Met dit wijntje van Vandersteene willen we de klanten verrassen. Het is mooi gebalanceerd, maar iets meer aan de zoete kant: ideaal voor bij een dessert of kaas. Toch is het nog fris en mousserend”, legt Jonas sappig uit.

Uitdaging

Voor het gezin dat een jaar geleden vol passie aan dit avontuur begon, maar als nieuwtjes in de horecawereld, is het een spannend jaar geweest.

“Mijn dochters, Jason, onze flexi’s, ze doen het allemaal zo goed. Zonder hen hadden we dit eerste jaar niet zo succesvol kunnen beleven. Natuurlijk streven we naar nog beter. Wij proberen hier een gezellig en charmant kader te creëren, nu hopen we gewoon dat nog meer mensen ons ontdekken”, zegt Werner.

Barman Jason is al een jaar een vaste kracht in de zaak. Foto: Margot De Clercq