Nieuws Vlaams Brabant Gebruik van zonnebank kan leiden tot overdosis vitamine D

Gebruik van zonnebank kan leiden tot overdosis vitamine D

Gebruik van zonnebank kan leiden tot overdosis vitamine D

Slecht nieuws voor de 123 schoonheidsinstituten en fitnesscentra in Vlaams-Brabant die zonnebanken aan hun cliënteel aanbieden. De zonnebank blijkt de oorzaak van een overdosis vitamine D bij een patiënte in Gasthuisberg in Leuven. Dat ontdekten artsen van het Universitair Ziekenhuis (UZ) in Leuven. Ze maakten dinsdag hun bevindingen bekend. Ze weerleggen daarmee de alom aanvaarde stelling dat uv-licht niet tot een overdosis vitamine D kan leiden.

Het is algemeen bekend dat een tekort aan vitamine D het risico op botontkalking (osteoporose) verhoogt. Toch kan ook te veel vitamine D schadelijk zijn voor het bot. De meest frequente oorzaak van een overdosis is buitensporig gebruik van vitamine D-supplementen.

In zeldzame gevallen kan ook overdadig zonnebankgebruik leiden tot een vitamine D-intoxicatie. Dat melden artsen van UZ Leuven in het vooraanstaande tijdschrift Annals of Internal Medicine. De alom aanvaarde stelling dat uv-straling onmogelijk tot een overdosis vitamine D kan leiden, is hiermee weerlegd.

Te veel vitamine D (spiegels boven zestig microgram per liter) is in recente studies gelinkt aan een verhoogd risico op valincidenten. Bij nog hogere waarden bestaat het gevaar op botafbraak en op te hoge calciumwaarden in het bloed. Door het toenemend gebruik van vitamine D-supplementen komen overdosissen vitamine D steeds meer voor.

Bij een patiënte met breuken stelden artsen van UZ Leuven zeer hoge vitamine D-waarden vast. Nochtans kreeg de patiënte geen vitamine D-supplementen. Hoewel tot nu toe werd aangenomen dat geregeld zonnebankgebruik zo’n overdosis onmogelijk kon veroorzaken, bleek dat bij deze patiënte toch het geval. Grondig onderzoek kon immers andere oorzaken uitsluiten. De vitamine D-spiegels zakten toen de patiënte haar zonnebankgebruik verminderde.

“In handboeken geneeskunde staat dat uv-licht normaal niet tot een overdosis vitamine D kan leiden. Op basis van deze nieuwe bevindingen zal overmatig zonnebankgebruik toch aan de lijst met mogelijke oorzaken moeten worden toegevoegd”, zegt dokter Michael Laurent.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.