Nieuws Vlaams-Brabant Legendarische likeurzaak zoekt een waardige opvolger: “Grote drankfabrikanten zullen snel weer buiten staan”

Legendarische likeurzaak zoekt een waardige opvolger: “Grote drankfabrikanten zullen snel weer buiten staan”

Legendarische likeurzaak zoekt een waardige opvolger: “Grote drankfabrikanten zullen snel weer buiten staan”

BETEKOM – Ingrid De Gent (66) en Benno Volckaerts (69) zoeken opvolgers voor het legendarische ‘Likeuren De Gent’. Familie De Gent verkoopt al sinds 1926 likeur in hetzelfde winkeltje in Betekom, maar de tijd is aangebroken om een nieuwe eigenaar te zoeken. “We doen het nog met veel plezier, maar het is nu tijd om te genieten van ons pensioen”, zegt Ingrid De Gent. “Maar we verkopen niet aan de eerste de beste. We willen een eigenaar met passie voor de stiel.”

Schappen volgepakt met flessen drank, een toog om een druppeltje te proeven en een foto van moeder en vader De Gent aan de muur. De charmante likeurzaak is niet weg te denken uit Betekom, maar binnenkort gaat het rolluik misschien voor de laatste keer naar beneden. “We zijn niet failliet en we zijn het zeker niet beu”, zegt Ingrid. “Maar we willen ook genieten van ons pensioen. Op vakantie, eens uitslapen… Het is tijd om afscheid te nemen van de winkel. Maar onze likeuren mogen niet verloren gaan.”

Tot de laatste dag

Likeuren De Gent is niet zomaar een plaatselijke drankhandel. “De zaak is al bijna honderd jaar in de familie, we hebben zelfs nooit ander personeel nodig gehad”, zegt Ingrid. “Klanten komen van heel België voor onze likeur. Zelfs restaurants gebruiken onze dranken voor hun sauzen.” Ingrid staat al van kinds af aan in de zaak. Het koppel is al 28 jaar samen. Benno stond al snel mee in de zaak om likeur te maken.

“Het wordt stilaan te veel”, zegt Benno. “Het is niet makkelijk om de zaak over te laten, maar we moeten ook nog genieten van onze oude dag. Vader De Gent heeft gewerkt tot zijn 91ste. Hij heeft op een dag de winkel gesloten, is gevallen op straat en is nooit meer terug thuisgekomen. Wij willen ook nog kunnen genieten van het leven.” (lees verder onder de foto)

 

 

Vader en moeder De Gent in hun zaak, vroeger ook een kruidenierswinkel. — © SCL

Ingrid en Benno willen de winkel alleen maar overlaten aan de juiste handen. “Kopers van grote drankbedrijven zullen hier niet lang aan tafel zitten”, zegt Benno. “In deze stiel moet je met hart en ziel staan. Mensen kunnen zelfs alleen de recepten kopen, maar die geven we niet zomaar prijs. Een slager gaat ook niet rondbazuinen hoe hij zijn preparé maakt, hé.” Ondertussen staat de telefoon van de winkel niet stil. “Sinds we het nieuws verspreid hebben, staat mijn telefoon roodgloeiend”, zucht Ingrid. “We gaan nogal vergaderingen moeten inplannen.”

Afscheid op kerstmarkt

Ingrid hoopt dat de nieuwe eigenaars het familiebedrijf eer kan aan doen. “Het zijn vandaag andere tijden”, zegt Ingrid. “Hopelijk zijn ze slim genoeg om de namen te houden. ‘IJskristal’ en ‘Kempische Boeren’ hebben al bijna een eeuw aan naambekendheid. Het zou toch een beetje mijn hart breken als ze die veranderen.” Inwoners van Betekom en omstreken kunnen nog afscheid nemen van Likeuren De Gent op de kerstmarkt. “17 december staan we klaar op de kerstmarkt van Betekom. We hebben al genoeg flessen aan de kant gezet om iedereen nog eens te laten genieten van onze likeur.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.