Foto: Filip Claessens

Out Of Office met Elke Tielemans (Unizo): “Een aan-uit-knop heb ik niet, maar dat stoort me gelukkig niet”

Tijdens de vakantieperiode zijn ook ondernemers 'Out of Office'. Hoog tijd dus om de mens achter de ondernemer wat beter te leren kennen. Vandaag praten we met Elke Tielemans, directrice van Unizo Vlaams-Brabant & Brussel. Ze vertelt over haar reis naar Congo, het leukste cadeau dat ze ooit kreeg en de schoonheid van haar provincie.

Hoe zag jouw zomer er dit jaar uit? 

Nat. Los daarvan is de zomer een periode om even te vertragen.  Een aan-uit-knop heb ik niet, maar dat stoort me gelukkig niet. Het is wel fijn dat er af en toe rustigere periodes zijn in het jaar. Het biedt ruimte om te ontspannen met het gezin, af te spreken met vrienden die wat verderaf wonen, maar evenzeer om ook professioneel met ondernemers en partners bij te praten en doelen voor de toekomst scherp te stellen. We hebben ons deze zomer ook volop voorbereid op de verkiezing van de provinciale KMO van het Jaar. Tijdens ons ‘Feest van de Ondernemer’ op 19 oktober maken we bekend wie Sylvester Productions uit Haacht opvolgt.

Wat was jouw meest memorabele vakantie tot nu toe?

Dat is zonder twijfel mijn verblijf in Lubumbashi, Congo. Ik ging er na mijn studies via OMM een aantal maanden vrijwilligerswerk doen bij een project voor straatkinderen. We boden onderdak, zetten in op het herstel van de familiebanden, en hielpen de kinderen via scholing een toekomst uitbouwen. Vakantie-vakantie was het dus niet echt, maar net daarom zal het me eeuwig bijblijven. Ik heb er stiekem mijn hart verloren en ga er zeker nog eens terug. In tussentijd blijf ik in België via Mutoto vzw, een ware vriendengroep, het initiatief steunen.

Lees ook: Out Of Office met ex-borstkankerpatiënte Lies De Nyn van Moksi: “Ik had me voorgenomen om na mijn ziekte niet meer mee te draaien in de ratrace van de wereld”

Naar wie kijk je het meeste op en waarom?

Ik heb veel respect voor iedereen die onderneemt en zelf risico neemt. Net daardoor ben ik bij UNIZO terecht gekomen, denk ik. Ondernemen vergt durf, passie, een tikkeltje -of soms veel- creativiteit en doorzettingsvermogen. Veelal gaat er maatschappelijk engagement mee gepaard. Het lijkt soms allemaal vanzelfsprekend, maar dat vind ik niet dat het is. Ik haal energie en inspiratie uit de vele gesprekken met ondernemers. In welke sector ze ook actief zijn. Een dame die ik daarnaast graag had ontmoet, is Caroline Pauwels (de inmiddels overleden rector van VUB, red.). Ik bewonder haar positivisme, gedrevenheid, vechtlust, sereniteit en authenticiteit.

Waar zou je een toerist naartoe sturen die in jouw regio iets moois wilt ontdekken?

Moeilijk kiezen! Wat ik zelf zo fijn vind aan onze regio, is dat je alles op enkele kilometers samen hebt. Centraal ligt onze hoofdstad. Veelzijdig en vol leven. Daarrond heb je Vlaams-Brabant met platteland en parken, heerlijke streekproducten, gezellige steden, culturele pareltjes en kennisinstellingen om u tegen te zeggen. Alles is aanwezig. Ook straf ondernemerschap! Al valt dat vaak minder op, tot je erbij stilstaat! De gids die je rondleidt, de brouwerij of het fruitbedrijf waar je halt houdt, de fototentoonstelling of de gebouwen die je bezoekt, het hotel waar je logeert of de technologie achter de apps die je overdag gebruikt. Achter elk van die activiteiten schuilen één of meerdere ondernemers. Is het beroepsmisvorming, ik weet het niet, maar daar heb ik meer dan vroeger oog voor.

Nu als ik echt 1 plek moet aanbevelen, dan is het zonder twijfel de prachtige Druivenstreek. Een uitdaging voor elke sportieveling en heerlijk vertoeven in het groen. Zeker met een tros lekkere tafeldruiven in de hand!

Lees ook: Out Of Office met Dajo Hermans (Forest Fwd/Story Fwd): “Ook op vakantie is werken toegelaten, en omgekeerd.”

Met welk cadeau kan iemand jou echt een plezier doen?

Ik geniet het meest van kleine dingen, waar je van merkt dat er moeite voor gedaan is. Hoe groter het cadeau, hoe ongemakkelijker ik me vaak voel. Vrienden hebben voor een speciale gebeurtenis ooit de buitenkant van een Delacre koekjesdoos gepersonaliseerd. Top vond ik dat! Ik heb ze nog steeds. Leeg weliswaar (lacht).

Wat geeft jou kracht/energie?

Professioneel put ik energie uit de gesprekken en ontmoetingen met ondernemers. Telkens nieuwe verhalen, nieuwe uitdagingen, nieuwe eyeopeners en zaken waarmee we aan de slag kunnen. Vanuit mijn respect voor ondernemerschap vind ik het belangrijk ook écht een verschil te kunnen maken voor ondernemers. En dat doen we dag in, dag uit! Is het niet via onze individuele coaching en opleiding, dan is het via lobbywerk, informatieverstrekking en adviesverlening. Kijk maar naar wat we vanuit UNIZO tijdens corona deden.

Maar ook verbinden geeft energie. Ik heb best een goed geheugen. Als ik mogelijkheden zie om ondernemers die ik los van elkaar ontmoet heb met elkaar in contact te brengen, sla ik met plezier de brug. Soms pas maanden of jaren later. Dat geeft me een echte energieboost!

Privé zorgt mijn gezin voor opgeladen batterijen. Met jonge kinderen is er steeds leven in de brouwerij. Dezelfde opvoeding en toch zo verschillend, ben ik benieuwd naar hoe ze zich verder ontwikkelen als kind en volwassene.

Welk beroep had je uitgeoefend als je geen directeur van Unizo was geweest?

Ik vermoed dat het dan niet lang had geduurd of ik zelf ondernemer was geworden.

Lees ook: Out Of Office met Marc Dries van Spikes: “Met een goed non-fictie boek in de hand, ben ik even weg van de wereld”

Wat staat er nog bovenaan uw bucketlist?

Dan kom ik terug bij Congo. Ik zou heel graag nog eens teruggaan en als ik echt mag dromen het liefst met het hele gezin. Momenteel houden nog te veel zaken me tegen. De leeftijd van mijn kinderen, de administratieve rompslomp om het land te kunnen inreizen, de prijs van de vliegtickets, je verblijft er dan best ook een aantal weken… Te veel ja maar’s dus. Al kriebelt het wel…

Welke levenswijsheid zou u meegeven aan uw kinderen?

Mogen het er een paar zijn? Ten eerste, zorg dat je de dingen die je doet, graag doet. Is het niet leuk? It’s up to you! Denk in oplossingen. Ten tweede, durf dromen en jaag ze achterna. Na de keynote van ruimteambassadeur Nancy Vermeulen ben ik er nog meer van overtuigd. Kijk verder, verleg grenzen, blijf geloven en hou vol. En tot slot, blijf respectvol. Doe nooit met anderen, wat je zelf niet zou willen overkomen.