Burgemeester Michel Vanderhasselt. Foto if en jvi Burgemeester Michel Vanderhasselt. Foto if en jvi

Pajotse ondernemers vinden amper bedrijfsruimte, behalve in Ternat

De Pajotse gemeenten hebben amper een actief aanbod aan bedrijventerreinen, al springt Ternat er dan weer positief uit. Met ruim negen hectare doet de gemeente aan de E40 het even goed als Halle en zelfs beter dan Machelen.

Unizo Vlaams-Brabant vroeg bij het Agentschap Innoveren & Ondernemen de cijfers op van het aantal beschikbare bedrijfsruimte in de regio. In heel de provincie is er 87 hectare beschikbaar voor ondernemers, waarvan het grootste deel in onze regio Halle-Vilvoorde ligt.

Zaventem (18 ha) en Vilvoorde (14 ha) spannen de kroon. In de Pajotse gemeenten Lennik en de fusiegemeente Pajottegem wil je dan weer geen ondernemer zijn, want daar is geen enkele ruimte beschikbaar.

Lokale tewerkstelling

En dat moet beter, vindt Elke Tielemans, directeur Unizo Vlaams-Brabant & Brussel. “We willen van het Pajottenland geen nieuwe industriële hotspot te maken, maar ruimte voor kleine en middelgrote ondernemingen is belangrijk. Het zorgt voor lokale tewerkstelling en heeft een positief effect op de mobiliteit, leefbaarheid, aantrekkelijkheid maar ook welvaart in de gemeenten.”

Lees ook: Pajottenland heeft voortaan eigen Unizo-afdelingVolgens Unizo zijn er nog steeds heel veel starters in de provincie. “Maar wat als zij groeien? Ondernemingen die uitbreiden, kunnen dit niet altijd op hun bestaande locatie. Uitwijkmogelijkheden voor deze kmo’s zijn in de directe omgeving vaak te beperkt of onbestaande. Enerzijds is er nood aan nieuwe duurzame (intergemeentelijke) bedrijventerreinen. Anderzijds moet er nog meer ingezet worden op het optimaliseren van de ruimte en het bestaande vastgoedpatrimonium bestemd voor ondernemen”, aldus Elke Tielemans.

Economisch knooppunt

Een gemeente waar kmo’s mogelijk wel nog bedrijfsruimte vinden, is opvallend genoeg Ternat. Mede dankzij de gunstige ligging naast de E40 is er voor ondernemers veel ruimte beschikbaar. Met negen hectare doet de kleine gemeente het even goed als de stad Halle en ruim beter dan bijvoorbeeld Dilbeek. Burgemeester Michel Vanderhasselt (CD&V en Volks) is niet verbaasd.

Zo werd de voormalige Ikea-site ingericht tot een bedrijventerrein voor grootschalige kleinhandel. “Ternat staat sinds 2013 aangeduid als een economisch knooppunt waar er extra ruimte gecreëerd wordt voor bedrijvenzones”, aldus de burgemeester. “Dat hebben wij niet zelf beslist, maar wel de provincie. Via de provinciale ontwikkelingsmaatschappij (POM) coördineren zij de creatie van extra ruimte voor bedrijven.”

Afrit 20

Zo werd onlangs nog het nieuwe bedrijventerrein Afrit 20 opgeleverd, eveneens aan de rotonde van The Leaf. Goed voor vijf hectare extra bedrijfsruimte. “Dat is echt een zone bedoeld voor lokale kmo’s zoals een schrijnwerker die hun huidige bedrijfsruimte ontgroeien en op zoek zijn naar extra ruimte buiten het centrum. Er is heel veel vraag naar kmo-ruimte in de regio en met dit project zullen we zeker ondernemingen uit de ruime regio naar Ternat lokken.”

Maar daarmee heeft Ternat wel voldoende ruimte voor ondernemers. “We zijn geen vragende partij voor extra ontwikkeling”, aldus Michel Vanderhasselt. “Natuurlijk is al die extra bedrijfsruimte wel goed voor de belastingen en dus ook voor de Ternatse burger. Er zullen meer voor- dan nadelen zijn. Want die kmo-zones zijn vaak niet vervuilend en zorgen voor extra werkgelegenheid in onze gemeente.”