repair cafe diest

Repair Café Diest viert tiende verjaardag

Tien jaar geleden vond het eerste Repair Café plaats bij de Kringwinkel in Diest. Het fenomeen waaide toen over vanuit Nederland en zorgde sindsdien niet alleen voor een tweede leven voor oude spullen, maar ook voor connectie tussen Diestenaren.

“Toen Repair & Share (het voormalige Netwerk Bewust Verbruiken nvdr) een 10-tal jaren geleden vroeg welke lokale overheden zin hadden om een Repair Café op te starten, was de stad Diest onmiddellijk kandidaat” zegt Ellen Lens, Duurzaamheidsambtenaar bij de Stad Diest. “De stad nam het initiatief en bracht lokale actoren zoals Kringwinkel Hageland, het OCMW, D’Oranje Giraffen,… samen. Het Repair Café Diest was geboren.”

Het eerste Repair Café ging op 23 november 2013 door, toen nog, dankzij Liesbeth Vanderloock en Yana Pulinckx van Kringwinkel Hageland, in de magazijnen van Kringwinkel Diest. “Maar sinds een aantal jaren organiseren we het Repair Café vier keer per jaar in het CC Diest, de kleine zaal van Den Amer bleek de ideale locatie te zijn” gaat Ellen verder. “Vrijwilligers namen de praktische organisatie ondertussen ook over al ondersteunen we het initiatief nog steeds vanuit de stad en het cultuurcentrum, want zonder vrijwilligers geen Repair Café.”

Vrijwilligers 

“We konden de voorbije periode onmogelijk een 40-tal Repair Cafés in Diest organiseren zonder de steun van professionele partners zoals Kringwinkel Hageland, D’Oranje Giraffen, de Stad en het CC maar ook onmogelijk zonder dat vrijwillige herstellers zich enthousiast blijven aanmelden. Onze vrijwilligers en partners verdienden het dan ook om eens goed getrakteerd te worden. Dat deden we na de editie van 12/11 met een heerlijke pizza van De Pizzabarak en een drankje”, zegt Anny Vestermans van Repair Café Diest.

“Repair Café Diest is meer dan een Repair Café alleen” besluit Anny. “Iedereen kan er niet alleen terecht voor het herstellen van kapotte voorwerpen tegen een vrije gift, vrijwilligster Leneke bakt er ook al jaren lekkers ten voordele van het goede doel, vrijwilligster Monique organiseert er met plezier upcycle workshops, er kan gesnuisterd worden tussen handwerken en iedereen is ook steeds welkom voor een zondagse babbel in ons gezellige café. Dat, samen met het oneindige enthousiasme van de vrijwilligers, maakt Repair Café Diest uniek én daar zijn we uitermate trots op.”