Nieuws Vlaams-Brabant ‘Sjakie en de chocoladefabriek’, maar dan in het echt

‘Sjakie en de chocoladefabriek’, maar dan in het echt

Er zijn in totaal tien gouden tickets verstopt in de dozen waarin minstens 16 pralines zitten. Foto jvi

‘Sjakie en de chocoladefabriek’, maar dan in het echt

SINT-KATHERINA-LOMBEEK, GROOT-BIJGAARDEN – Wie dezer dagen bij de Ternatse bakkerij Heidi pralines koopt, heeft kans dat er in het doosje een gouden ticket zit voor een bezoek aan een chocoladefabriek. Willie Wonka van dienst is Herman Van Dender.

Het meesterlijke kinderboek ‘Sjakie en de chocoladefabriek’ van de Engelse schrijver Roald Dahl blijft meer dan een halve eeuw na de eerste publicatie de wereld betoveren. Het verhaal, waarin de straatarme jongen Sjakie een droom in vervulling ziet gaan nadat hij een gouden toegangskaart voor de chocoladefabriek van meneer Willie Wonka aantreft in een reep chocolade, werd al meermaals verfilmd.

Deze maand nog ging ook de gelijknamige Vlaamse musical in première, en inspireerde Sjakie ook Geert Vanderheyden van bakkerij Heidi in Sint-Katherina-Lombeek om een eigen lokale versie aan het verhaal te breien.

“Ik ben altijd al grote fan geweest van ‘Sjakie en de chocoladefabriek’. En dan heb ik het niet alleen over het boek, maar ook de film uit 1971 en de remake uit 2005 met Johnny Depp, die de rol van Willie Wonka magistraal vertolkt”, steekt bakker Geert Vanderheyden van wal. “Dat het verhaal zoveel mensen betovert, is logisch. Het heeft alle elementen, van spanning over verbazing en inspiratie tot emotie.”

Hofleverancier

Het idee om zelf ook ooit iets rond Sjakie te doen, sluimerde bij de Ternatse ondernemer al heel lang. “Toen ik er enkele maanden geleden chocolatier en hofleverancier Herman Van Dender over aansprak, was hij onmiddellijk akkoord”, zegt Geert. “We zouden, net als in het verhaal, gouden tickets verstoppen in chocolade. In dit geval in doosjes met pralines van Herman. De tickets zouden vervolgens een exclusief toegang geven tot zijn atelier in Groot-Bijgaarden.”

Volgens Geert gaat het om een unieke ervaring. “We verstopten in de dozen in totaal tien gouden tickets, telkens voor twee personen”, zegt hij. “Dat is sowieso al een beperkt comité, maar de rondleiding zal dan ook nog eens gebeuren in twee groepen, waardoor we het nog veel persoonlijker houden. De winnaars zullen in het atelier van Van Dender het proces van A tot Z kunnen volgen, dus vanaf de cacaobonen toekomen, hoe ze geroosterd worden tot het proeven van het eindproduct. Dit gebeurde, op enkele uitnodigingen voor vakmensen na, nooit eerder bij Van Dender.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.