smaakhoeves

Smaakhoeves zetten Dijleland op culinaire kaart

Streekproducten Vlaams-Brabant organiseert tot 10 juni elk weekend een smaakhoeve. Die smaakhoeves zetten streekproducten uit het Dijleland in de kijker tijdens belevingsweekends in authentieke hoeves. Met hulp van enkele topchefs.

“Om de regionale identiteit van het Dijleland te versterken heeft Streekproducten Vlaams-Brabant het concept van smaakhoeves uitgewerkt. We kregen hiervoor steun van het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor Plattelandsbeleid, Toerisme en Streekproducten.

“Smaak en hoeve zijn de codewoorden voor belevingsdiners op een authentieke locatie. Topchefs geven hun persoonlijke twist aan hoeve- en streekproducten uit het Dijleland”, zegt Paul Vleminckx, voorzitter van Streekproducten Vlaams-Brabant. Topchefs van dienst zijn Felix Alen, Jeroen De Pauw, Kwinten De Paepe, Lieven Demeestere en Niels Brants. Samen met cateraar Jan Maes stomen zij voor de gasten een vijfgangendiner met hoeve- en streekproducten klaar.

Na ’t Waterbos in Veltem-Beisem (Herent) met Felix Alen en Chardonnay Meerdael in Oud-Heverlee met Lieven Demeestere is het op 26 en 27 mei de beurt aan Hof ter Vaeren in Huldenberg. De oude vierkanthoeve wordt nu gebruikt voor didactische doeleinden. Het familiebedrijf produceert heel wat hoeveproducten. Kwinten De Paepe verzorgt het menu. Hij stond vroeger aan het fornuis van restaurant Trente in Leuven en is nu chef in brouwhuis De Kroon in Neerijse (Huldenberg).

Op 2 en 3 juni trekt het initiatief naar ’t Silsomhof in Erps-Kwerps (Kortenberg), gespecialiseerd in rundvlees van het Belgisch witblauwras en het Limousinras Raf Hulsbosch en Ann Everaert verkopen er zelfgekweekt hoevevlees en andere producten. Niels Brants van restaurant EssenCiel in Leuven staat achter het fornuis. Het slotweekend is weggelegd voor het bedrijf van Rudi Van Ingelgom in Berg (Kampenhout), waar witloof geteeld wordt. Jeroen De Pauw verwerkt dat witloof in zijn menu.