Moenaert

Afscheid van gewezen Brugse burgervader Patrick Moenaert

BRUGGE - De vroegere burgemeester van Brugge, Patrick Moenaert, heeft zijn strijd tegen kanker verloren. Hij maakte als nummer één van die Scone drie termijnen vol en tranfsormeerde zijn stad. Hij koos bewust voor Brugge en liet nationale of Vlaamse mandaten consequent aan zijn neus voorbijgaan. Moenaert werd 75.

Patrick Moenaert is ontegensprekelijk belangrijk geweest voor Brugge. Onder zijn burgemeesterschap (1995/2012) gebeurde van alles: een nieuw concertgebouw, een nieuwe Ringweg, Unesco-erkenning, culturele hoofdstad van Europa en de start van de Ronde van Vlaanderen. Een moeilijk dossier was dat van het Lappersfordbos waar industrie en groene jongens regelrecht tegenover elkaar stonden.

De huidige burgemeester Dirk De fauw roemt Moenaert omwille van zijn grote verdiensten. In de periode Moenaert onderging Brugge ontegensprekelijk een metamorfose. Moenaert leefde voluit voor de stad van zijn dromen, en was ook geliefd en gerespecteerd over de partijgrenzen heen. Dat de katholieke partij in 2012 de sjerp moest doorgeven aan de socialisten (Renaat Landuyt) viel Moenaert bijzonder zwaar. Hij ijverde ook voor een nieuw voetbalstadion, maar dat dossier blijft tot op vandaag geblokkeerd.

Moenaert begon zijn politieke loopbaan in de schaduw van Daniël Coens en groeide langzaam door binnen de CD&V. Eerst als OCMW-voorzitter en later als burgemeester.

foto: Mediahuis/De Standaard