Agristo CEO’s – Hannelore Raes Filip Wallays

Agristo toont zich een échte wereldverbeteraar

HARELBEKE, WIELSBEKE - Agristo heeft zijn duurzaamheidsrapport openbaar gemaakt en dat kan gelden als een voorbeeld en absoluut rolmodel voor ondernemend West-Vlaanderen. Zo bespaarde de Agristo groep het equivalent van 12.400 gezinnen aan energie en 750 gezinnen aan water. Bovendien werd volop ingezet op alternatieve waterbronnen. Door gezuiverd Leiewater in het productieproces te gebruiken daalde het gebruik van leidingwater met het jaarlijks gemiddeld verbruik van 10.851 gezinnen. Wat transport betreft werd uitvoerig beroep gedaan op vervoer via de waterwegen, goed voor het van de weg halen van 20.000 vrachtwagens. Finaal werd ook fors ingezet op een duurzame relatie met zowel de medewerkers als alle stakeholders. "En we denken ook nú al na hoe we het in de toekomst nóg beter kunnen doen,” aldus CEO’s Hannelore Raes en Filip Wallays.

Voedingsbedrijf Agristo werkt ook mee aan de Europese Green Deal om ons continent tegen 2050 klimaatneutraal te maken. “Als producent van diepgevroren aardappelproducten die sterk internationaal georiënteerd is, hebben we uiteraard een impact op onze omgeving en het klimaat", zeggen de CEO's. "Toch is het onze ambitie om onze activiteiten duurzaam te ontplooien en tegelijk onze concurrentiepositie te vrijwaren. We berekenden voor het eerst onze Carbon Footprint of koolstofvoetafdruk, en dit rond vijf centrale thema’s. Om te beginnen is energie in ons productieproces onder de vorm van zowel warmte als koude heel belangrijk. Als grootverbruiker maken ingrepen onmiddellijk een verschil. Zo verbeterden we de werking van de stoomschillers, optimaliseerden we de ventilatie in Harelbeke en investeerden we in een flexibele sturing van de koelinstallatie in Nazareth. Onze Hot Water Smart Grid recupereert laagwaardige warmte (< 60°C) die anders verloren zou gaan en we waarderen die stap per stap op om opnieuw tot warm water van 90° te komen dat in onze processen kan worden gebruikt. Zo konden we in Wielsbeke onze droger op aardgas vervangen door een op restwarmte. In Harelbeke recupereren we warmte bij het schillen van de aardappelen, goed voor het equivalent van het jaarverbruik aan warmte van 50 gezinnen. In Wielsbeke en Tilburg gebruiken we ons biogas om stoom te maken. Voor 2018 kwam dat neer op een winst van 63.000 gigajoules, gelijk aan het warmteverbruik van 760 gezinnen. In de nabije toekomst zetten we in Wielsbeke op dat vlak nog een veel grotere stap. Als de hernieuwbare energiecentrale van A&U af is, zullen we daar jaarlijks minstens 140 GWh aan stoom afnemen, goed voor meer dan 90 procent van de warmtebehoefte op onze site daar. Daarmee daalt ons gasverbruik met meer dan 9 miljoen m3.”

Zuinig met water

Met de langdurige droogte en de lage grondwaterstanden is zuinig watergebruik ook dit jaar een hot topic. “Wij zijn een grote waterverbruiker, voor het wassen van de aardappelen en voor het vervoer van de gesneden producten in de productielijnen", heet het bij het management. "We pompen daarvoor geen grondwater op, maar kijken maximaal naar alternatieve bronnen. Zo gebruiken we in Wielsbeke water van de Leie, anderhalve kilometer verderop. Na gebruik zuiveren we het water en lozen we het opnieuw in de Leie. Zo konden we in 2018 en 2019 liefst 1,4 miljoen m3 aan stadswater besparen, gelijk aan wat 10.851 vierpersoonshuishoudens per jaar verbruiken. Bovendien zetten we ook in onze andere sites met de nieuwste technologieën in op waterzuivering en -hergebruik, en doen we aanpassingen aan onze processen om minder water nodig te hebben.”

Ambitie 2030

De lijst met duurzame realisaties lijkt wel eindeloos: zo is er een beleid inzake restafval, een milieuvriendelijk transportbeleid of nog een samenwerkingsproject voor watergebruik met de landbouwers uit de regio. Nu al wordt werk gemaakt van een duurzaamheidsstrategie voor de toekomst. "Daarin willen we concrete ambities formuleren voor 2030", besluiten Filip Wallays en Hannelore Raes. "Een interne duurzaamheidswerkgroep met bijna 30 medewerkers uit onze verschillende vestigingen moet een en ander gestalte geven."