Beaulieu gebouw Krusihoutem met belg vlag

Beaulieu zet de tering naar de nering

KOMEN - Beaulieu heeft opnieuw een herstructurering aangekondigd. Dit maal worden 115 jobs opgeofferd in Komen. De sociale onderhandelingen worden nu opgestart. Beaulieu moet slag om slinger de tering naar de nering zetten, een gevolg van moeilijke marktomstandigheden waar wel meer West-Vlaamse bedrijven dezer dagen over klagen.

Het West-Vlaamse textielbedrijf Beaulieu International Group (BIG) wil niet alleen zijn garenvestiging in Komen sluiten maar ook de tuftingactiviteit van de kunstgrasfabriek in Oostrozebeke, zo blijkt donderdag uit een persbericht. Die tuftingactiviteit zou vanaf 2025 mogelijk verhuizen naar de Spaanse site van Beaulieu. De extrusie activiteit blijft wel behouden in Oostrozebeke. In Oostrozebeke zouden ook een dertigtal jobs sneuvelen.

De directie verwijst voor de herstructureringen naar de financiële situatie. Beaulieu International Group realiseerde vorig jaar een omzet van 2 miljard euro (nog niet eens zo lang geleden 3,5 miljard) en een brutowinst (ebitda) van 98,1 miljoen euro, tegenover 250 miljoen euro brutowinst in 2022. Netto bleef er amper 2 miljoen euro winst over Tegelijk werd er voor 80,7 miljoen euro geïnvesteerd waardoor de vrije kasstroom break-even was. Voor dit jaar wordt geen dividend uitbetaald, zo laat het bedrijf nog weten.

Context zit tegen

De groep verwijst als verklaring naar de wereldwijde daling van de vraag. Het volumeverlies kon slechts gedeeltelijk worden gecompenseerd door de iets betere marges.

“In België voelden we vooral het effect van sterk gestegen arbeidskosten in combinatie met hoge energiekosten vanwege onze energie-intensieve activiteiten”, zo staat het te lezen in het persbericht van het bedrijf. “Daar bovenop werden verschillende van onze divisies geconfronteerd met goedkope import uit Aziatische landen, die producten aanbieden tegen veel lagere prijzen dan producten uit eigen productie.”

Loonkosten is al een (concurrentieel) probleem in België sinds de jaren tachtig. Maar geen enkele regering heeft ten gronde ooit aan het probleem verholpen. Deloitte zou in deze fase de Beaulieu-activiteiten in België doorlichten, wat allicht naar nog meer herstructurering zal leiden.

foto: archief