windmolens-zee

Haven Oostende laat oogje vallen op Nederland

windmolens-zee

De windenergie sector is na België, nu ook in Nederland in opmars. Het Nederlandse windpark Borssele is zowat het spiegelbeeld van de Belgische parken. Wie de kaart erbij neemt, ziet onmiddellijk dat Haven Oostende strategisch goed gelegen is tegenover Borssele, en die troef wil het Oostendse havenbestuur ook maximaal uitspelen.

Het van oorsprong Deense energiebedrijf Dong kreeg de bouw van Borssele 1 & 2 (2 x 380 MW) toegewezen. Dong is nu de puzzel aan het leggen om tegen een prijs van 72.7 euro per MW/h beide parken te bouwen. Het is nog even afwachten met welke partners en vanuit welke haven dit alles zal gebeuren. Haven Oostende stelt zich alvast kandidaat als marshalling haven voor de constructie, maar ook als service haven voor het onderhoud van Borssele 1 & 2. De zeer gevarieerde realisaties vanop de REBO-terminal, de strategische ligging en de vlotte bereikbaarheid maken van Haven Oostende een betrouwbare partner voor de vlotte uitrol van de eerste twee Borssele offshore windparken in de Nederlandse wateren.

Oostende kan alvast expertise en tien jaar ervaring in de weegschaal gooien. Zolang reeds is de Haven van Oostende actief betrokken bij het bouwen en onderhouden van de Belgische windmolenparken op zee. Elk project heeft een andere werkwijze en dat vraagt flexibiliteit op gebied van organisatie en infrastructuur,“ licht Paul Gerard, CEO van Rebo en Haven Oostende toe. “Logistiek zijn er heel wat uitdagingen. De windmolen onderdelen die op onze site behandeld worden, zijn per project groter en zwaarder. De markt is nu aan een schaalvergroting toe. Dat brengt nieuwe uitdagingen mee voor de projectontwikkelaars, maar ook voor de havens. Na de installatiefase komt de onderhoudsfase. Deze loopt over een langere termijn en vraagt weer een nieuwe aanpak,  andere infrastructuur en goed opgeleid personeel. Ook daar spelen Haven Oostende en de Rebo-terminal op in.” (KC)