Vandamme Hugo 24

Hugo Vandamme geeft de fakkel van het Brugse Concertgebouw door aan Nathanaëlle Kiekens (42)

BRUGGE - Het Brugse Concertgebouw, één van West-Vlaanderens mooiste culturele bedrijven, zwaait Hugo Vandamme uit als voorzitter. Hij bekleedde de functie van bestuurder met bravoure en dat 20 jaar lang, waarvan 17 jaar als voorzitter. Hij wordt opgevolgd door Nathanaëlle Kiekens, een topadvocate die sinds haar geboorte in Brugge woont.

 

Nathanaëlle Kiekens wordt als nieuwe voorzitter van de vzw Concertgebouw Brugge ingezworen op 9 mei. Haar benoeming gebeurt op voordracht van de Vlaamse Regering in samenspraak met de Stad Brugge.
Nathanaëlle Kiekens is sinds 2020 ondervoorzitter van vzw Concertgebouw Brugge, en neemt nu dus de fakkel over van voorzitter Hugo Vandamme. Zij is zakenadvocate, gespecialiseerd in publiek-private samenwerkingen, en partner bij het gereputeerde advocatenkantoor Stibbe. Ze engageert zich als bestuurder in diverse organisaties en is moeder van twee kinderen.

Een heuse maestro

"Het Concertgebouw Brugge speelt als Vlaamse Kunstinstelling een voortrekkersrol in het cultureel landschap, in Vlaanderen maar ook internationaal, én dat in een fantastische stad als Brugge", aldus Kiekens. "Zowel door het artistiek programma als door het iconisch gebouw, is dit een unieke plek, maar bovenal is het een (h)echte Concertgebouw community, waarbij bezoekers, artiesten, medewerkers, stakeholders en zo veel anderen thuiskomen, over de kunstdisciplines heen. In eerste instantie gaat mijn dankbaarheid en bewondering naar Hugo Vandamme die gedurende al die jaren voorzitterschap - als een ware maestro, toonaangevend en stuwend - op visionaire wijze het Concertgebouw Brugge op de wereldkaart gezet heeft. Hij ziet kansen en geeft kansen aan anderen."

Vooruit kijken

Algemeen directeur Katrien Van Eeckhoutte kijkt vooruit en ook even achteruit: "Ik wil ook mijn grote dankbaarheid uiten voor de expertise en sterke gedrevenheid die ik in de samenwerking met afscheidnemend voorzitter Hugo Vandamme heb mogen ervaren gedurende de afgelopen twee decennia", dixit Van Eeckhoutte. "Ik ben heel blij straks nog nauwer te kunnen samenwerken met Nathanaëlle als voorzitter. Ik ken haar als iemand met een tomeloos engagement, visie, zin voor ondernemerschap en uitgebreide internationale ervaring op professioneel vlak. Nathanaëlle heeft een hart voor cultuur, een breed netwerk en goed inzicht om samen de uitdagingen van het Concertgebouw aan te pakken."

Engagement al leidraad

Hugo Vandamme staat bekend als de man die Barco destijds na faillissement terug op de kaart zette. Na zijn actieve loopbaan als manager, gooide hij zich op meerdere bestuursmandaten. Met engagement als leidraad.

"Zelf heb ik zoveel van de maatschappij gekregen dat ik het evident vond om terug te geven", zegt Vandamme in een reactie. "In de jaren ‘80 en ‘90 heb ik me sterk ingezet voor de herwaardering van het technisch onderwijs. Als voorzitter van Brussels Philharmonic heb ik het orkest samen met Gunther Broucke vanuit de vergetelheid weer op Europees niveau gebracht. Samen met Katrien Van Eeckhoutte en Jeroen Vanacker heb ik als voorzitter de voorbije 20 jaar het Concertgebouw mee mogen uitbouwen tot één van de meest beloftevolle concertzalen in Europa. Ik kijk er fier op terug."