Puystiens Ivan

Ivan Puystiens (OH Restaurant) krijgt titel North Sea Chef

KOKSIJDE, SINT-IDESBALD - Chef kok Ivan Puystiens van het Koksijdse restaurant OH werd gekozen tot North Sea Chef. Hij startte zijn zaak vijftien jaar terug op Op de erelijst van North Sea Chefs staat heel wat mooi volk, onder wie Sergio Herman, Willem Hille en Filip Claeys(De Jonkman). Met het initiatief North Sea Chef wordt de aandacht gevestigd op restauranthouders die de Noordzee vis de plaats geven die ze verdient op de menukaart.

Als kind groeide Ivan Puystiens op tussen het staketsel en de vismijn van Nieuwpoort. Het was als het ware zijn speeltuin. "Samen met mijn grootvader ging ik mosselen plukken, garnalen kruien of mee naar de vismijn", vertelt Puystiens. "Mijn grootvader miste geen enkele visveiling en ik mocht regelmatig mee. Toen Filip Claeys mij opbelde om te melden dat ik North Sea Chef werd en deel uitmaakte van het onderzoeksteam, was ik heel verheugd. Ik sta ook volledig achter het idee dat de Noordzee meer biedt dan enkel tarbot, griet of zeetong. Het verhaal van met minder bekende en toch smaakvolle vissen werken, onderschrijf ik. Ook de waarde van bijvangst inzien, vraagt om een stuk opvoeding en bewustzijn. Daaraan wil ik graag meewerken. Wij treden op om als ambassadeurs en chef-koks, hobbykoks en consumenten aan te moedigen om mindere bekende vis, gevangen door Belgische vissers te consumeren."

Zes keer per jaar ontvangen de North Sea Chefs leden een 'blue box' met circa tien kilo aan onbekende vissoorten plus wetenschappelijke informatie waarmee ze in de keuken aan de slag moeten gaan. Hun culinaire resultaten worden nadien verzameld en voor het publiek via de website www.northseachefs.be toepasselijk en kenbaar gemaakt. Doel is daarmee bekendheid en vraag naar respectvol gevangen onbekende vis te vergroten.