CGK-Konvert-VDAB

Konvert en VDAB gaan arbeidskrapte te lijf met ‘mobiele opleidingen’

GULLEGEM - Vlaams minister van Werk Hilde Crevits ging op bezoek bij CGK Group uit Gullegem. Het bedrijf organiseerde samen met Konvert en VDAB een exclusieve mobiele opleiding om geïnteresseerde werkzoekenden op te leiden tot industrieel isolateur. Die mobiele opleiding biedt een oplossing omdat er op de arbeidsmarkt geen geschikte kandidaten gevonden werden. De geslaagde kandidaten konden na afloop meteen aan de slag in het bedrijf. Een mobiele opleiding leidt werkzoekenden op in functie van een regionaal knelpuntberoep en kan georganiseerd worden voor verschillende lokale bedrijven of exclusief voor één bedrijf dat meerdere vacatures heeft in het betrokken beroep, wat het geval was bij CGK Group.

Anderhalf jaar na het uitbreken van de coronacrisis blijft de West-Vlaamse arbeidsmarkt erg krap. De werkzoekendengraad in onze provincie bedraagt amper 5,1%. Dit is niet alleen een stuk lager dan de Vlaamse werkzoekendengraad (6,3%) maar dit is meteen ook de laagste werkzoekendengraad van alle provincies. Aan de vraagzijde van de arbeidsmarkt zien we dat VDAB West-Vlaanderen het afgelopen jaar 56.482 vacatures (in het normaal economisch circuit zonder uitzendopdrachten) ontving, het hoogste aantal van de voorbije 5 jaar. Eind juli waren er nog 13.010 openstaande vacatures, een absoluut recordaantal.

Exclusieve mobiele opleiding

In de gegeven omstandigheden is het voor veel bedrijven dan ook een moeilijke opdracht om nieuwe medewerkers te rekruteren. Dit ondervond ook CGK Group uit Gullegem. Het bedrijf biedt totaaloplossingen voor de opslag, de behandeling en het gebruik van chemicaliën en andere gevaarlijke vloeistoffen. Eerder dit jaar waren ze op zoek naar nieuwe medewerkers om de functie van isolateur uit te oefenen. Toen bleek dat er voor CGK Group geen geschikte kandidaten te vinden waren op de arbeidsmarkt, stelden Konvert en VDAB voor om een exclusieve mobiele opleiding te organiseren op de werkvloer van het bedrijf.

Efficiënte samenwerking

Konvert stond tijdens dit project in voor de rekrutering van de kandidaten met interesse voor deze job én het potentieel om de opleiding te volgen. VDAB stelde een instructeur ter beschikking die in het bedrijf de technische opleiding voor zijn rekening nam. De cursisten volgden hierbij 3 dagen per week opleiding terwijl ze de andere 2 dagen de verworven kennis leerden toepassen op de werkvloer via werkplekleren.

Deze formule bleek heel succesvol want na de opleiding kon CGK Group drie nieuwe, op maat opgeleide medewerkers in dienst nemen. Er zijn ondertussen concrete plannen om een nieuw gelijkaardig project voor kunststoflassers te organiseren in het najaar.

Noden op de arbeidsmarkt

Volgens Thomas Dewinter, commercieel directeur bij Konvert is het binnen een structureel krappe arbeidsmarkt essentieel om verder te kijken dan het bestaande cv en de ervaring van kandidaten, maar vooral naar hun competenties en interesses. "Op basis daarvan zetten we meer en meer in op gerichte opleidingen en heroriëntatie om zo onze kandidaten te begeleiden naar een job en loopbaan waar ze de beste versie van zichzelf kunnen zijn", vindt Dewinter. "Het opleidingspartnership met CGK en VDAB is een uitstekend voorbeeld hoe we dit direct koppelen aan de behoeftes en noden in de arbeidsmarkt. Een win-win voor iedereen.”

Hilde Crevits, viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Economie stelt ook vast dat bij heel wat technische  bedrijven het vinden van personeel voor knelpuntberoepen een hele uitdaging is en blijft. "Ze hebben veel vacatures, maar weinig mensen beschikken over de juiste competenties", aldus Crevits. "Met mobiele opleidingen brengen we daar verandering in door de werkzoekende en de opleiding dichter bij het bedrijf te brengen, niet alleen fysiek maar ook inhoudelijk. Door die opleidingen ook in samenwerking met lokale besturen te organiseren, kunnen we meer op maat werken. Nadat sollicitanten de juiste vaardigheden verworven hebben, kunnen ze aan de slag. Zo pakken we gericht de krapte op de arbeidsmarkt aan. Met een investering van 1,25 miljoen euro zorgen we er voor dat VDAB de nodige infrastructuur ter beschikking heeft om meer felbegeerde profielen toe te leiden naar bedrijven.”

Totaaloplossingen

CGK Group uit Gullegem (17 miljoen euro omzet waarvan 25 procent export, 90 medewerkers) focust op duurzame oplossingen voor corrosiegerelateerde problemen. Kunststoffen zijn hierbij vaak het meest geschikte materiaal. Bij de opslag, de behandeling en het gebruik van chemicaliën en andere gevaarlijke vloeistoffen biedt CGK innovatieve en gecertificeerde totaaloplossingen. Het aanbod aan diensten omvat het engineeren, produceren, installeren en onderhouden van alle installaties en leidingen van chemische processen.

Ook binnen de maritieme en infrastructuurwereld biedt CGK duurzame oplossingen waarbij corrosie een thema is met onder meer bruggen, steigers, kademuren, enzovoort in (met glasvezel versterkte) kunststof.

CGK staat onder leiding van Tijl Charle en Geert Denutte.