gravelines_51

Nucleaire centrale van Gravelines in gebreke gesteld wegens onvoldoende veilig

DUINKERKE - De Franse nucleaire waakhond ASN (Autorité de Sûreté Nucléaire) heeft de energiemaatschappij EdF (Electricité de France) in gebreke gesteld wegens nalatigheid. Dat meldt de Franse tv-zender FR3. EdF is eigenaar van de vlakbij de West-Vlaamse grens gelegen nucleaire centrale van Gravelines. ASN oordeelt dat de externe veiligheid, in geval van een explosie in één van de reactoren, niet voldoende is gegarandeerd.

EdF wordt aangemaand om tussen nu en 31 oktober dringend de nodige actie te ondernemen om de veiligheid in geval van een ramp, te waarborgen. Er wordt meer bepaald aangedrongen op het verzekeren van de veiligheid voor de dichte en verdere omgeving. Gezien de nabijheid van de centrale bij de Frans-Belgische grens, lijkt ook West-Vlaanderen meer dan betrokken partij bij dit dossier. EdF zou slechts in één van de zes reactoren de nodige maatregelen hebben getroffen. In de vijf andere reactoren is de externe veiligheid voor de omgeving, in geval van explosie, niet bepaald een feit.

De Franse nucleaire waakhond zegt met nadruk dat de zaak dringend is, gezien de nabijheid ook van de LNG-gasterminal in de haven van het naburige Duinkerke. EdF heeft in eerste instantie gereageerd via het persagentschap AFP. De eigenaar van de centrale sust de gemoederen à la Française met een geruststellende boodschap dat ze het nodige zal doen.

Nood aan substantiële info

De feiten leren evenwel dat met name ook vanuit West-Vlaanderen al langer dan vandaag aangedrongen wordt op voldoende veiligheidsmaatregelen. Met name de gewezen gouverneur Paul Breyne liet zich destijds niet onbetuigd in dit dossier. Maar het management van de centrale van Gravelines kwam ook toen al met vooral veel sussende verklaringen aandraven. De huidige gouverneur Carl Decaluwé bezocht bij het begin van zijn mandaat al eens de centrale, maar veel substantiële info kwam daar volgens hem niet uit. "Ik krijg nu maandelijks de nieuwsbrieven toegestuurd, maar van deze laatste evolutie (de in gebreke stelling) was ik niet op de hoogte."

Carl Decaluwé neemt de zaak ernstig en wil naar eigen zeggen de crisiscel van Binnenlandse Zaken meteen op de hoogte brengen.