Ostend Airschool De Cnop

Ostend Air College investeert in vier nieuwe vliegtuigen voor aspirant-piloten

OOSTENDE - Ostend Air College neemt rond deze tijd vier splinternieuwe en eenmotorige lestoestellen Aquila's A211GX (van Duitse makelij) in gebruik, wat de totale vloot van opleidingstoestellen quasi verdubbelt van 5 naar 9. Eigenaar en drijvende kracht Dirk De Cnop investeert zowat 1 miljoen euro in de aanschaf. De school begeleidt jonge aspirant-piloten via een uitgestippeld parcours van twee tot drie jaar naar het beroep. Als ze in Oostende afstuderen, zijn ze klaar voor de job bij elke luchtvaartmaatschappij waar ook ter wereld. Ostend Air College is het eerste erkende opleidingscentrum voor lijnpiloten in België.

De vraag naar piloten is wereldwijd bijzonder groot. Dirk De Cnop, de hyper dynamische voorman  van Ostend Air College, aarzelde daarom niet om te investeren in de toekomst. Jaar in jaar uit maakt hij met zijn gemotiveerd team de droom waar van jonge mensen met een droom: piloot worden. "Je hoeft er zoals vroeger geen wiskundige knobbel meer voor te hebben", weet De Cnop. "Het lessenpakket dat we voorstellen is toegankelijk. Ik zeg altijd dat er twee essentiële voorwaarden zijn om te slagen. Eén: je moet de microbe en ook de motivatie hebben. Tweede voorwaarde: je moet werken, werken, werken. Ons team van tientallen docenten begeleidt de aspirant-piloten gedurende het volledige traject en dit zwel met tehorie als met praktijk. De ervaring leert dat heel jonge mensen hier bijzonder snel matuur en verantwoordelijk worden. Discipline en attitude zijn inherent aan het beroep dat ze later willen uitoefenen.De nieuwe vliegtuigen zijn milieuvriendelijk en een instrumenten dashbord dat gelijkaardig is als dat van moderne lijnvliegtuigen."

Zekere job

Wie afstudeert aan Ostend Air College is klaar voor het grote werk bij elke grote luchtvaartmaatschappij ter wereld, uiteraard mits nog een interne begeleiding bij de finale werkgever.  "Het slaagpercentage aan onze school ligt boven de 90 procent, en dan kunnen ze overal naar toe", zegt De Cnop. "Onze leerlingen zwermen dan ook naar alle uithoeken van deze planeet. Vandaag hebben we ex-studenten die actief zijn bij meer dan 40 luchtvaartmaatschappijen, waaronder alle grote namen van de luchtvaart. Er wordt steeds meer gevlogen en dus is er logischerwijs steeds meer vraag naar piloten. Jaarlijks beginnen een vijftiental kandidaten aan hun grote avontuur. Daar staat een basisinvestering van 100.000 euro tegenover maar je haalt die investering er snel weer uit want je hebt een zéér goed betaalde job tot aan je 65e."

Een keuze pro ondernemerschap

Dirk De Cnop, die zijn passie voor luchtvaart cumuleert met een ongebreideld ondernemerschap, kocht zich vanaf 2007 stap per stap in bij Ostend Air College. "Bepaalde aandeelhouders wensten hun pakket te verkopen en zo groeide mijn positie tot 100 procent in 2017", aldus De Cnop. "Voor 2007 was ik aan de slag bij het Duitse IT-concern SAP. Iedereen verklaarde me gek toen ik een goed betaalde job als topkader bij een multinational liet schieten voor een onzekere instap bij Ostend Air College. Maar ook ik had een droom om mee te helpen schrijven aan een mooi verhaal. Vandaag staat Ostend Air College er met goed uitgeruste klaslokalen, met een simulator aan de grond, met een up-to-date vloot, met de beste opleiders en met een professioneel uitgerust sateliet navigatie concept. Onze grootste troef is nog de mogelijkheid om onze studenten persoonlijk te begeleiden. Deze aanpak vergroot duidelijk de slaagkansen van de kandidaten. Mochten de autoriteiten van de Oostendse luchthaven zelf nu nog de vliegtuigloodsen in een nieuw kleedje willen stekken, dan staan we er helemaal."