Vlerick Michael en Philippe

Philippe Vlerick is de op één na machtigste bestuurder van het land

KORTRIJK - Uit een onderzoek naar de belangrijkste bestuurders bij beursgenoteerde bedrijven, blijkt dat de Kortrijkse ondernemer en investeerder Philippe Vlerick ook de op één na machtigste bestuurder is van het land. Hij wordt enkel voorafgegaan door de Limburgse Lieve Creten (57) die onder meer bestuurder is bij Barco en hoog aanzien geniet.    

In de top twintig bekleedt Vlerick (66) de tweede plaats. Naast zijn eigen bedrijven (die hij controleert via de Vlerick Group), is hij bestuurder bij KBC, Exmar, het veelbelovende Brabantse biotechbedrijf Oxurion en Smartphoto. Philippe Vlerick heeft een graad in de filosofie (net zoals zijn zoon Michael, zie foto) en is jurist van vorming (KU Leuven). Hij is tevens houder van een MBA General Management (PUB) behaald aan de Vlerick School of Management in Gent in 1979. Hij heeft
ook een MBA-diploma behaald aan de Indiana University, Bloomington (VS, 1980). In 2006 werd hij uitgeroepen tot Manager van het Jaar door Trends. In 2008 kreeg hij de titel baron en in 2013 werd hij Commandeur van de Leopoldsorde. Hij staat ook bekend als 'intimus' van koning Filip.

In de top twintig van machtigste bestuurder duiken nog een aantal West-Vlamingen op. Op plaats 4 prijkt de discrete Frank Donck die als bestuurder aan de slag is bij Atenor, Barco en KBC. Juriste Hilde Laga staat op plaats 12 middels mandaten bij GIMV, Barco en Greenyard. Michèle Sioen bekleedt plaats 13 via mandaten bij Immobel, Sofina en D'Ieteren.