Plassendale boek

Plassendale blaast twintig kaarsjes uit

OOSTENDE - In 1998 lanceerde Johan Vande Lanotte het idee om een industrieel project te starten voor Oostende. Het Plassendale-project was geboren. Twintig jaar later zijn er 1.900 jobs gecreëerd. Het Economisch Huis pakt naar aanleiding van 20 jaar Plassendale-project uit met een boek. Burgemeester Johan Vande Lanotte overhandigde het eerste exemplaar aan CEO Yves Taillieu van NeaForma en symbolisch ook aan Guy Taillieu, toenmalig voorzitter van de Kamer van Koophandel, die mee aan de wieg stond van het Plassendale-project.

"Het Plassendale-project, genoemd naar de groene bedrijvenzones in de achterhaven van de Oostendse haven, werd 20 jaar geleden niet meteen op groot enthousiasme onthaald", aldus Johan Vande Lanotte. "Er was groot scepticisme of bedrijven wel naar Oostende zouden komen gezien de stad van dichtbij en veraf enkel werd aanzien als een toeristische stad. Het project werd een eerste keer als volwaardig en economisch haalbaar aanzien toen wijlen John Cordier (afkomstig uit Oudenburg) van Telindus in 2000 besliste om een tweede hoofdkwartier te bouwen op Plassendale 3." 

Jobcreatie: meer dan 1.900 extra jobs

Ontwikkelaar NV Plassendale, dochter van het Autonoom Gemeentebedrijf Haven Oostende, en later het Economisch Huis Oostende (die in 2008 opvolgde) behielden gedurende twee decennia een dubbele en strenge richtlijn: het moet gaan om groeibedrijven die op termijn 25 jobs per hectare moeten genereren. Het Plassendale-project werd bij uitstek gezien als een middel om jobs in eigen streek te genereren. "Daarom worden bedrijven die veel ruimte zochten zonder extra jobcreatie geweigerd of doorverwezen naar andere zones", aldus Vande Lanotte. Voor kleinere kmo’s werd bijvoorbeeld een particuliere investeerder gevonden. Ostend Stores Real Estate ontwikkelde in samenwerking met het Economisch Huis een stilaan indrukwekkend bedrijvenpark tussen de Oudenburgsesteenweg (kanaal) en de spoorweg. Daar kunnen bedrijfjes die tussen 250 en 3000 vierkante meter nodig hebben terecht voor hun activiteiten. Inmiddels zijn er al meer dan 50 bedrijfsruimtes verkocht of verhuurd en werken er 80 mensen. Het Plassendale-project is nu verruimd naar andere zones in Oostende. De zone Kromme Elleboog werd ontwikkeld in de Torhoutsesteenweg nabij de luchthaven (137 jobs) en beschikbare ruimtes in de zone Stene werden opgevuld voor bedrijven zoals ZoraBots (humanoïde robots).

"Het Plassendale-project creëerde intussen 1.900 nieuwe, rechtstreekse jobs", aldus de Oostendse burgemeester. "Het potentieel is in 2018 gestegen naar meer dan 3.500 jobs. Daarnaast zijn er nog een pak indirecte jobs in logistiek, ondersteunende administratieve diensten, horeca, onderhoud gebouwen, schoonmaak en groendonderhoud. Uit onderzoek blijkt dat 3 op de 10 jobs ingenomen worden door mensen uit Oostende, 3 op 10 woont in de rest van het arrondissement, 30 procent in de rest van West-Vlaanderen en 1 op 10 in de rest van het land."

Innovatieve economie

De jongste jaren kwam er een nieuwe poot aan de ontwikkeling van het Plassendale-project. De uitbouw van het Greenbridge en het Wetenschapspark op Plassendale 1 door de Universiteit Gent en partners zorgde voor innovatie op vlak van energie en maakt van Oostende (samen met Energy Port) een nationale baken op het vlak van clean energy. 

Daarnaast begon het Economisch Huis Oostende in 2017 een actieve campagne met concrete doelstellingen om jaarlijks minstens 10 innovatieve start-ups naar Oostende te halen en deze meteen ook professioneel te omringen met deskundigen. Dat lukte in 2017. Ook voor de komende jaren worden 10 starters, geselecteerd door een jury van ondernemers, de target. Oostende en Plassendale wil niet alleen mee zijn met de digitalisering en innovatie van de economie maar ook op kop rijden.