devos-carl-gent

Professor Carl Devos wordt ambassadeur in West-Vlaanderen

devos-carl-gent

De wel bekende en gerespecteerde Gentse professor Carl Devos -zelf afkomstig uit Meulebeke- is door de Universiteit Gent gevraagd om als "reizend ambassadeur" de belangen van de Gentse universiteit te verdedigen en te behartigen in West-Vlaanderen. Hij blijft uiteraard ook aan de slag als professor Politicologie, columnist en Wetstraat analist. Het is duidelijk dat de UGent al heel lang de universiteit van de West-Vlamingen is. Vanaf nu wordt nog meer werk gemaakt van een universiteit in en voor West-Vlaanderen. Eind vorig jaar keurde de raad van bestuur een “nota West-Vlaanderen” goed met daarin de opportuniteiten voor de universiteit in West-Vlaanderen. Tegelijk werd een oproep gelanceerd om  meer te investeren in de provincie.

UGent is al jaren aanwezig in de kustprovincie en is intussen op drie locaties actief: in Kortrijk,  Oostende en straks in Brugge. De Campus Kortrijk biedt academische bachelor- en masteropleidingen in de Industriële Wetenschappen aan. Op de campus In Oostende is het GreenBridge incubatie- en innovatiecentrum gevestigd. Daar wordt alle kennis over de duurzame exploitatie van zeeën en oceanen gebundeld. In Brugge werkt de UGent samen met de VUB mee aan de Universiteit van de Verenigde Naties. Er wordt grootschalig onderzoek opgezet rond regionale integratie. De UGent is ervan overtuigd dat de provincie West-Vlaanderen in het algemeen en de drie campussen in het bijzonder baat hebben bij een vertegenwoordiger van de universiteit. Carl Devos zal dan ook in tal van dossiers het rechtstreekse aanspreekpunt worden en zal als ambassadeur in naam van het bestuur kunnen optreden in West-Vlaanderen.

Carl Devos is hoogleraar aan de faculteit "Poltieke en Sociale Wetenschappen", en een veel gevraagd commentator bij de politieke actualiteit. Hij is zelf tevreden met de benoeming en de nieuwe uitdaging: Het is een eer om als West-Vlaamse UGent'er de belangen van UGent en West-Vlaanderen te mogen dienen," zegt Devos. "Beide kunnen en zullen elkaar versterken. UGent ziet deze ambitie in West-Vlaanderen ook als een proeftuin voor intense samenwerking met de KU Leuven, ik ben trots dat ik daarin een rol mag spelen en samen met vele anderen mag bouwen aan het onderwijs, onderzoek en de ontwikkeling in West-Vlaanderen. Het klinkt als een cliché, maar het is een 'nieuwe uitdaging' die ik graag aanneem en die me toelaat om mijn contacten, kennis en ervaring binnen de academische, politieke en West-Vlaamse wereld te combineren om mijn universiteit en provincie te versterken."

Carl Devos wordt bovendien de initiatiefnemer en coördinator van een strategisch lange termijn plan. Dat moet tot stand komen in nauw overleg met alle politieke en industriële vertegenwoordigers in de kustprovincie. De Universiteit Gent kijkt er alvast naar uit om samen met Carl Devos méér en beter werk te maken van de vele mogelijkheden op vlak van onderzoek en onderwijs in West-Vlaanderen. (KC)