Ragolle 3 definitief

Ragolle ruilt Hannover (Domotex) voor Frankfurt (Heimtextil)

FRANKFURT - Voor het eerst nam tapijtfabrikant Ragolle (onderdeel van de Britse Victoria Group) niet deel aan de prestigieuze vloerbekledingsbeurs Domotex (in Hannover) maar wel aan Heimtextil (Frankfurt), de beurs die interieurtextiel in de kijker plaats. Vermits tapijten ook deel uitmaken van het interieur, was het een logische keuze. Domotex, zo is vaak te horen, zou zijn beste tijd gehad hebben. Naast Ragolle maakte nog een handvol andere West-Vlaamse tapijtbedrijven de keuze voor Heimtextil.    

Ragolle pakte bij zijn blijde intrede in Frankfurt meteen ambitieus uit met een beursstand van liefst 640 vierkante meter. Een klein voetbalveld zeg maar. "Te oordelen naar het aantal bezoekers dat we hier bij ons eerste optreden over de vloer krijgen, lijkt het dat we de goede keuze gemaakt hebben", zegt Ragolles CEO Katrien Vandenbroucke over de verhuis. "We krijgen hier niet alleen onze bestaande klanten op bezoek maar ook al meteen nieuwe klanten, onder meer uit de VS. Dat is onverhoopt."

In Frankfurt pakte het bedrijf uit Waregem uit met liefst 7 nieuwe collecties. "Ons design team heeft enorm hard gewerkt om dit klaar te spelen", aldus de CEO. "De eerste reacties zijn erg positief, dat zien wij al aan het groot aantal staalaanvragen tijdens de beurs."

Troeven uitspelen

Ragolle heeft de moeilijke coronajaren aardig verwerkt. "In 2023 konden we goed stand houden dankzij een aantal groeiende markten", aldus de CEO. "De Duitse markt was voor ons de snelst groeiende. Ook België en Nederland bevinden zich licht opwaarts. We weten dat we met ons high end aanbod niet de goedkoopste zijn, maar we compenseren dat ruimschoots met tal van andere troeven: design, kleur, topkwaliteit, afwerking en last but not least ook met onze dienstverlening. We hebben zowat alles op voorraad leverbaar, en dat wordt danig gewaardeerd door de markt."

Het voordeel van de moeder

Ragolle was en is nog altijd een wereldspeler, met een omzet die schommelt rond de 40 miljoen euro. Zusterbedrijf Balta (eveneens deel van Victoria) is zowat vijf maal groter maar mikt met een ander product op een andere markt en een ander cliënteel. "Maar de relaties met onze zuster zijn prima, want allebei genieten we van de schaalvoordelen die onze moeder ons biedt", zegt Katrien Vandenbroucke.

Op de wereldkaart heeft het bedrijf veel vlaggen staan. Export binnen Europa is goed voor iets meer dan de helft van de business, uitvoer naar Azië, Australië, Nieuw-Zeeland, de VS, Latijns Amerika en Japan zorgt voor de rest. Alle productie gebeurt nog in West-Vlaanderen (Waregem). 175 medewerkers zijn deelachtig aan het succes van Ragolle dat anders dan anderen kennelijk vlot stand houdt.

En of het failliet van buur McThree kansen biedt inzake aanwervingen? “Het failliet van McThree is triest en had allicht vermeden kunnen worden", aldus nog de CEO van Ragolle. "We bekijken momenteel of er mogelijkheden zijn om mensen van Mc Three bij ons in te zetten.”