Nieuws West-Vlaanderen Sterrenchef Geert Van Hecke (ex-De Karmeliet) zet zijn schouders onder nieuwe opleidingscentrum Flanders Culinary Arts Center

Sterrenchef Geert Van Hecke (ex-De Karmeliet) zet zijn schouders onder nieuwe opleidingscentrum Flanders Culinary Arts Center

Sterrenchef Geert Van Hecke (ex-De Karmeliet) zet zijn schouders onder nieuwe opleidingscentrum Flanders Culinary Arts Center

BRUGGE – Op dinsdagavond 5 oktober vindt de opening plaats van het Flanders Culinary Arts Centre in het vroegere sterrenrestaurant De Karmeliet in Brugge. Het is meteen ook de start van het eerste academiejaar van de nieuwe specialisatie ‘Culinary Arts’. Sterrenchef Geert Van Hecke, Hotelschool Ter Duinen in Koksijde en Hogeschool VIVES campus Brugge hebben elkaar gevonden in de lancering van een nieuwe opleiding.

 

Opzet van de Flanders Culinary Arts Centre is om de vooraanstaande rol van Vlaanderen en Brugge als gastronomische regio’s uit te dragen. Het moet uitgroeien tot een ontmoetingsplaats voor alle (inter)nationale chefs en restaurantmanagers om er te netwerken en zich te professionaliseren. De studenten van de nieuwe specialisatie ‘Culinary Arts’ zullen er de praktijk inoefenen om uit te groeien tot hoogstaande chefs met een grondige managementkennis.

Van alle markten thuis

Binnen de bacheloropleiding hotelmanagement van VIVES wordt vanaf het academiejaar 2021-22, naast de specialisatie ‘Hospitality Management’, ook de specialisatie  ‘Culinary Arts’ aangeboden. Deze opleiding richt zich tot een (inter)nationaal publiek en vormt meteen de eerste topculinaire studie in Vlaanderen in het hoger onderwijs. De praktische lessen vinden plaats in het vroegere driesterrenrestaurant De Karmeliet in de Brugse binnenstad, waar ook het Flanders Culinary Arts Centre wordt opgericht.

“Gastronomie is de kunst en kennis om voeding en dranken te bereiden en te proeven”, aldus de initiatiefnemers. “Om succesvol te zijn in het hospitality- en restaurantwezen moet je echter een all-round manager zijn met zowel managementvaardigheden als een grondige kennis van een hoogwaardige keuken. Deze nieuwe specialisatie binnen de bacheloropleiding hotelmanagement combineert het beste van beide werelden.”

Nobel doel

Opzet is topprofessionals te vormen die terecht kunnen in sectoren zoals voeding, restaurant en catering, consultancy inzake gastronomie, toerisme of hospitality. De mogelijkheden zijn legio. Zo kunnen afgestudeerden, naast sterrenchef, uitgroeien tot directeur food & beverage, restaurant- en cateringmanager, gastronomieconsultant, event- en gastronomiemanager, voedingsresearch- en innovatiemanager, voedingskwaliteit- en veiligheidsmanager, culinaire en projectmanager of general manager.

Elk van de drie academiejaren van deze opleiding omvat enerzijds vakken rond management en communicatie en anderzijds ‘Culinary Arts’. Hogeschool VIVES verzorgt het luik management en communicatie op campus Brugge. VIVES beschikt al jaren over een gereputeerde bacheloropleiding hotelmanagement, die zowel in het Nederlands als Engels wordt aangeboden. Hotelschool Ter Duinen staat op zijn beurt met hun chefs in voor de ‘Culinary Arts’, aangevuld met workshops van diverse sterrenchefs. Deze secundaire school in Koksijde is sinds 1946 -dit jaar precies 75 jaar- hoofdleverancier van sterrenchefs.

Unieke locatie, dito opleiding

De ‘Culinary Arts’, of het praktische luik van de opleiding, krijgt een onderkomen in het nieuwe Flanders Culinary Arts Centre, met name in de unieke locatie die vroeger het driesterrenrestaurant De Karmeliet in de Brugse binnenstad huisvestte. Die link met chef Geert Van Hecke is niet toevallig. Hij studeerde af aan hotelschool Ter Duinen, is sinds een paar jaar ambassadeur van de school en is peter van het ‘Culinary Arts’ programma.

Dat de keuze op Brugge is gevallen is ook niet toevallig. Brugge is een gastronomisch centrum in Europa, met meer dan 30 restaurants aanbevolen door Michelin, Gault&Millau en Bib Gourmand. Op termijn is het de bedoeling om van het FCAC dé locatie in Vlaanderen te maken voor workshops voor professionele chefs, demonstraties door internationale chefs en als vergaderruimte voor specifieke managementopleidingen voor hospitality professionals.

Meer info op www.studyculinaryarts.com.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.