Voka: “De bedrijven vormen de ruggengraat van onze economie.”

"De BelgischKDS NIEUWJAARSRECEPTIE VOKAe bedrijven staan in voor het grootste deel van de toegevoegde waarde die in dit land wordt gecreëerd. 42 procent van die toegevoegde waarde stroomt bovendien terug naar de overheid. Bedrijven betalen dus wel degelijk belastingen op hun werking." Dat zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens van Voka. “In het huidige debat rond de Excess Profit Rulings wordt dit vaak vergeten. Net daarom is het belangrijk om in te zetten op een aantrekkelijke en competitieve omgeving, want zonder ondernemingen komt onze welvaart onder druk.”

Uit een onderzoek van Voka, Vlaams netwerk van ondernemingen, blijkt dat ondernemingen in België instaan voor twee derde van alle toegevoegde waarde. Van wat bedrijven opbrengen gaat 42 procent naar de overheid en zowat 38 procent naar de werknemers. Uit de studie blijkt ook dat bedrijven aanzienlijk veel vennootschapsbelasting. betalen. In 2014 bedroeg de opbrengst van de vennootschapsbelasting in België volgens de Nationale Bank van België 3,2 procent van het totale Bruto Nationaal Product (BNP). In vergelijking met de meeste andere landen is dit aan de hoge kant. Zo bedroeg de opbrengst van de vennootschapsbelasting in Nederland in 2014 2,6 procent procent van het BNP en in Frankrijk 2,7 procent.
De studie toont volgens Hans Maertens aan dat bedrijven de ruggengraat vormen van onze welvaart en van de welvaartstaat. Op de officieel gepubliceerde lijst van grote bedrijven die een belastingsvoordeel zouden gehaald hebben uit hun buitenlandse activiteiten, maar een ruling hadden met de staat, staan ook vijf bedrijven met West-Vlaamse roots: de Amerikaanse groepen Wabco (eigenaar van het Ieperse Transics) en Flir Systems Trading (eigenaar van het Wevelgemse Traficon), en verder Kinepolis, Bridgestone (dat een hub heeft in Zeebrugge) en Delta Light (Wevelgem).
Dat bedrijven al veel bijdragen wordt volgens Maertens in het debat rond de zogenaamde Excess Protif Rulings onderschat. (KC)